Lezuhant egy utasszállító repülőgép Kentucky repülőtere mellett. Egyelőre nem lehet biztosan tudni, hogy valaki túlélte-e a tragédiát a repülőn tartózkodó 50 emberből. A Szövetségi Repülési Hivatal szóvivője azt közölte, hogy valószínűleg mindenki meghalt, ugyanakkor a CNN amerikai hírcsatorna az AP hírügynökségre hivtakozva arról számolt be, hogy legalább egy túlélő van.

A CNN repülőtéri forrásokra hivatkozva arról számolt be, hogy lezuhant egy repülő Kentuckyban. A repülő a Kentucky államban fekvő Lexingtonból indult el Atlanta felé, ám nem sokkal a felszállás után a repülőtérhez közeli erdőbe zuhant.

A gépen 50 ember - 46 utas és 4 fős személyzet - tartózkodott. A Szövetségi Repülési Hivatal szóvivője azt közölte, hogy valószínűleg mindannyian meghaltak a tragédiában. Ugyanakkor a CNN azt közölte, hogy legalább egy ember túlélte a tragédiát. Az amerikai csatorna arról is beszámolt, hogy a túlélőt Kentuckyban, az egyetemi klinikán kezelik. A kórház szóvivője annyit volt hajlandó elárulni, hogy a sérült kritikus állapotban van.

Hivatalosan meg nem erősített közlések szerint valószínűleg a személyzet egyik tagja maradt életben. A többiek vagy a becsapódástól vagy a becsapódás után keletkezett tűzben veszíthették életüket - mondta a helyi hatóságok egy képviselője.

Egyelőre nem ismeretes, mi okozta a szerencsétlenséget, a tragédia okát vizsgálják. Kevéssel a gép felszállása előtt zivatarok és kisebb viharok voltak Lexington térségében, de eddig nem érkezett olyan jelentés, amely összefüggésbe hozná a szerencsétlenséget az időjárási viszonyokkal.

Amerikai sajtóértesülések szerint a gép feltehetően nem a megfelelő kifutópályáról szállt fel, a és rövidebb pálya miatt nem tudta elérni a felszálláshoz szükséges sebességet. Michael Gobb, a lexingtoni repülőtér igazgatója elmondta, hogy a repülőtéren két felszálló pálya van, egy 2300 méteres és egy 1030 méteres, ez utóbbit kis repülőgépek használják.

Laura Brown, a szövetségi légi közlekedési hatóság szóvivője szerint nincs arra mutató jel, hogy terrorcselekmény történt volna. Mindkét feketedobozt Washingtonba küldték a vizsgálat céljára. A gépet a társaság újonnan vásárolta 2001 januárjában, és szombaton, a baleset előtti napon végezték el az esedékes karbantartást. A gép összesen 14 500 kilométert repült - közölte Don Bornhorst, a Comair elnöke.

Az 1977-ben alapított Comair a Delta Air Lines légitársasághoz tartozik, belföldi, illetve kanadai és bahamai járatokat üzemeltet. George Bush elnök "mélységes szomorúságát" fejezte ki a baleset miatt - közölte Dana Perino fehér házi szóvivő.

[origo]/MTI