Románia stratégiai fontosságú biztonságpolitikai döntéseit meghozó Legfelső Védelmi Tanács (CSAT) hétfőn tárgyal "a libanoni helyzetről". A szomszédos országban azt tervezik, hogy 500 ezer euró értékben humanitárius segítséget nyújtanak Libanonnak. Eközben a német védelmi miniszter közölte: katonáik akár harci feladatot is elláthatnak az országban.

Vélhetően a CSAT arról fog dönteni, hogy Románia részt vesz-e katonákkal az ENSZ dél-libanoni békefenntartó csapataiban, vagy sem. A román külügyminiszter, Mihai Razvan Ungureanu a hétvégén jelezte: a védelmi tanács következő ülésén kerül szóba Románia esetleges libanoni katonai szerepvállalása.

A román diplomácia vezetője elmondta: az általa irányított tárca kidolgozott egy kormányhatározat-tervezetet, amely szerint Románia 500 ezer euró értékben humanitárius segítséget nyújt Libanonnak, főként logisztikai jellegűt. A határozattervezetet azonban még a kormánynak és a miniszterelnöknek is be kell mutatnia.

Az esetleges román katonai részvétel kapcsán Ungureanu elmondta: a CSAT-ülésen figyelembe veszik a békefenntartásban való esetleges részvétel politikai hasznát, de a kockázatokat is. Hozzátette: Romániát a válságövezetekbe jelentős katonai erőket küldő országként tartják számon. Bukarest nagyon jó kapcsolatokat ápol a közel-keleti államokkal, ezért alapos mérlegelés után dönt majd erről a kérdésről.

Traian Basescut élesen bírálta a román sajtó július végén, amikor az államfő amerikai látogatása során bejelentette: Románia hadserege rendelkezik akkora kapacitással, hogy katonákat küldjenek Libanonba, ha erre vonatkozó nemzetközi döntés születik. A sajtó szerint így Románia a világon elsőként kötelezte el magát erre a feladatra. Basescu később cáfolta, hogy bejelentése ilyen irányú kötelezettségvállalást jelentene.

A német katonák harcolhatnak is

Eközben először utalt a német katonák libanoni harci bevetésének lehetőségére Franz Josef Jung védelmi miniszter a Welt am Sonntag című lapnak adott vasárnapi nyilatkozatában. Kizárta ugyan, hogy hazája szárazföldi kontingenst küldene a libanoni ENSZ-békefenntartó erőkbe, de egyértelműen utalt arra, hogy az ígért haditengerészeti alakulatok szükség esetén harci feladatokat is elláthatnak.

Német vezető politikusok mindeddig gondosan ügyeltek annak hangsúlyozására, hogy a Bundeswehr katonái csakis a szigorúan vett békefenntartásban és humanitárius feladatok ellátásában működnek majd  közre. Jung azonban most kijelentette: a Bundeswehr katonái feladatuk ellátása során - például egy fegyvercsempészettel gyanúsított hajó ellenőrzésekor - harci cselekményekbe is bonyolódhatnak.

Franz Müntefering szociáldemokrata alkancellár is óva intett attól vasárnapi nyilatkozatában, hogy bárki is "ártalmatlan színben" tüntesse fel a német hadsereg közreműködését. Müntefering szerint egyértelműen és határozottan meg kell mondani, hogy a dolgok komolyra fordulhatnak.