A kínai gyárak által kibocsátott szennyezések miatt az ázsiai ország területének harmadán savas eső esik - írja a BBC. A szennyezések fő oka, hogy a gyors gazdasági fejlődés érdekében háttérbe szorul a környezetvédelmi szabályok betartása.

Kína egyharmada szenved a savas esőktől, amit a rendkívül gyors iparosítás okoz. A növekvő szennyeződés jelentősen rontja a levegő minőségét is - írja a BBC.

Legutóbb a hétvégén történt környezeti katasztrófa Kína észak-keleti részén, amikor 25 tonna folyékony lúg ömlött egy folyóba. A vegyi szennyeződés bekerült egy víztározóba, amely 100 ezer lakos vízellátását biztosítja.

Tavaly novemberben pedig több tízmillióan maradtak ivóvíz nélkül, amikor felrobbant egy vegyi üzem, és szennyezőanyag ömlött a Szonghua folyóba.

A BBC szerint Kínában találhatók a világ legnagyobb mértékben szennyezett folyói és városai. A szennyezéseket vizsgáló parlamenti bizottság szerint Kína széntüzelésű üzemei tavaly 25,5 millió tonna kéndioxidot bocsátottak ki, 27 százalékkal többet, mint 2000-ben.

A savas esőket pedig az óriási kéndioxid kibocsátás okozza, amely egyes területeken olyan jelentős volt, hogy a lehulló csapadék 100 százaléka savas eső volt. "A növekvő kéndioxid kibocsátás miatt Kína területének egy harmadát érintik a savas esők" - közölte Sheng Huaren, a bizottság egyik tagja.

A BBC szerint a szennyezések fő oka, hogy a tartományi kormányok a gyors gazdasági fejlődés érdekében háttérbe szorítják a környezetvédelmi szabályok betartását. Egy júliusban elfogadott tervezett szerint azonban Kína 175 milliárd dollár akar költeni a következő öt évben környezetvédelemre.