Megszüntették az eljárást az Egyesült Államokban JonBenet Ramsey egykori gyerek szépségkirálynő meggyilkolásával gyanúsított, John Mark Karr ellen hétfőn. Bár a férfi korábban beismerő vallomást tett, a DNS-vizsgálat megállapította, hogy nem tőle származik a gyilkosság helyszínén talált minta.

Mégsem emelnek vádat a JonBenet Ramsey egykori gyermek szépségkirálynő meggyilkolásával gyanúsított John Mark Karr amerikai tanár ügyében. "Megszüntettük az eljárást Karr ellen" - jelentette be a coloradói Boulder megye ügyésze, Mary Lacy hétfőn. A helyi idő szerint hétfő délutánra kitűzött első meghallgatást is törölték.

Az ügyész közleményében megerősítette, hogy a tíz évvel ezelőtt, 1996 karácsonyán elkövetett bűntett színhelyén talált DNS-nyomok "nem azonosak John Mark Karréval". Ezen kívül Karr családja minden körülményre kiterjedően bizonyította, hogy a férfi 1996 karácsonyát volt feleségével töltötte távol Coloradótól, ahol a gyilkosság történt.

A bizonyítékok tehát megcáfolták a férfi korábbi beismerő vallomását, melyet nem sokkal thaiföldi elfogása után tett augusztusban. A 41 éves Karrt hétfőn a Boulder megyei seriff hivatala szabadon bocsátotta a vizsgálati fogságból, ám hamarosan újra rendőri felügyelet alá került, nemsokára ugyanis Kaliforniába viszik, ahol még a 2001-es gyermek-pornográfiával kapcsolatos vádakkal szembesítik. Karr akkor börtönbe is került pedofil képek birtoklása miatt, de egyik tárgyalásán nem jelent meg, és eltűnt a helyi hatóságok szeme elől.
   
A számos gyermek szépségversenyt megnyerő, hatéves JonBenet Ramsey meggyilkolása az egyik legtöbbet taglalt amerikai bűnügy volt az 1996-os elkövetés idején és az elmúlt hetekben is. Korábban a rendőrség felvetette JonBenet szüleinek esetleges érintettségét is. A hatéves, szőke lányt összeverték és megfojtották: holttestére a boulderi szülői ház pincéjében találtak rá.

MTI/[origo]