Az ENSZ reméli, hogy péntekig megkettőzi jelenleg két és fél ezer fős dél-libanoni békefenntartó erőinek a létszámát - közölte Kofi Annan, a világszervezet főtitkára Jeruzsálemben.

A főtitkár Amír Perec izraeli védelmi miniszterrel kedden folytatott megbeszélése után elmondta: felhívta tárgyalópartnerét a Libanonnal szemben létesített izraeli zárlat lehető leggyorsabb feloldására, annak érdekében, hogy a kereskedelmi tevékenység felújulhasson és megkezdődhessen a háború dúlta közel-keleti arab ország újjáépítése.

Perec elmondta, hogy a zsidó állam reményei szerint a zárlatot hamarosan feloldják, pontos időpontot mindazonáltal nem közölt. Izrael korábban a blokád feloldásának feltételéül szabta, hogy a libanoni hadsereg és a nemzetközi erők vonják ellenőrzésük alá a libanoni-szíriai határt, megakadályozandó a Szíria támogatását élvező Hezbollah libanoni síita szervezet újrafelfegyverzését. Perec ezzel kapcsolatban kedden úgy fogalmazott, hogy az izraeli katonák még "több hétig" Libanonban állomásoznak majd.

Izrael több mint egy hónapon át tartó háborút vívott a Hezbollahhal, a harcokat augusztus 14-én az ENSZ közvetítésével létrejött tűzszünet zárta le. A fegyvernyugvás betartását az ENSZ libanoni békefenntartó missziója (UNIFIL) ellenőrzi; a világszervezet azt tervezi, hogy hosszabb távon 15 ezer fősre bővíti a háború kitörése előtt kétezer fős UNIFIL létszámát.