Yoweri Museveni ugandai elnök kedden elrendelte, hogy a hadsereg szüntesse be az Úr Ellenállási Hadserege (LRA) lázadó szervezet elleni támadásait, eleget téve ezzel a harcok beszüntetéséről aláírt megállapodásnak - jelentette be a hadsereg szóvivője. Az ugandai védelmi erőket visszavezényelték a laktanyákba. A fegyveres erők "nem lőhetnek az LRA-ra, kivéve, ha a lakosság védelme azt követeli meg" - mondta a szóvivő.

A Szudánban zajló tárgyalások eredményeként szombaton megszületett és kedd reggel érvénybe lépett fegyvernyugvás az első lépés a felek közti végleges fegyverszünet felé vezető úton, ami egy közel két évtizedes polgárháborúnak vethet véget és amiről tovább folynak a tárgyalások.

A lázadók augusztus 4-én hirdettek egyoldalú tűzszünetet, a kormány azonban még a múlt héten is ragaszkodott ahhoz, hogy csak egy átfogó békemegállapodás keretében hajlandó tűzszünetet kötni, mivel az LRA minden korábbi megállapodást erői átcsoportosítására és újrafegyverzésére használt ki.

A felkelőknek az elkövetkező három hét alatt két gyülekezőhelyen kell összegyűlniük, ahol a hadsereg ellenőrzi és védelem alá veszi őket. Katonai források szerint kedden reggel az első kisebb csoportok elő is jöttek rejtekhelyeikről.

A Nemzetközi Büntetőbíróság közben Hágában leszögezte: az LRA vezetői - az ellenségeskedések beszüntetésétől függetlenül - nem mentesülnek a háborús bűnök miatti felelősségre vonás alól. A testület egyik szóvivője kedden közölte: az öt vezető ellen tavaly kiadott letartóztatási parancs továbbra is érvényes, az eljárás nincs lezárva.

A 18 éve tartó, több tízezer ember halálát okozó brutális harcok elől mintegy kétmillió észak-ugandai menekült el, s a konfliktus destabilizálta Dél-Szudán helyzetét is. Az ugandai polgárháború kegyetlenségére jellemző, hogy a lázadók két évized alatt mintegy 25 ezer elrabolt gyermekeket is harcra fogtak. Toborzási, kiképzési és harci taktikájuk következtében számtalan gyermek halt meg vagy szenvedett fizikai, mentális sérülést.