Súlyos börtönbüntetésre ítélhetik hétfő óta, aki keresztény hittérítést folytat Algériában. A törvény értelmében nem szabad továbbá hittérítő írásokat előállítani és birtokolni sem.

Büntetéssel sújtják a jövőben a muzulmán lakosság körében végzett keresztény hitterjesztést Algériában. Az Abdelaziz Buteflika algériai elnök által aláírt, sok vitát kiváltó törvény megszegőit kettőtől öt évig terjedő börtönbüntetéssel, illetve tízezer euróig terjedő pénzbírsággal sújthatják. A hétfőn hatályba lépett jogszabály tiltja továbbá a "hittérítő célzatú írások" előállítását, terjesztését vagy birtoklását.

A német Emberi Jogok Nemzetközi Társasága (IGFM) szerint a törvény megsérti az emberi jogokat, különös tekintettel a vallásszabadsághoz való jogra. Megfigyelők szerint a törvény meghozatalának hátterében két tényező áll: egyrészt az algériai politikai elit jó viszony kialakítására törekszik az iszlám erőkkel, másrészt Algírt aggasztja, hogy a kormányzat arabosító politikájával szemben egyre jelentősebb ellenállást mutató kabil közösség körében igen nagymértékű áttérés indult meg a keresztény hitre.

Az ország északi részén lakó, önálló nyelvvel és kultúrával bíró népcsoport körében számos evangélikus és metodista vallási közösség alakult az elmúlt években.