Életben van a palesztin fegyveresek által elfogott izraeli katona és a Hezbollah libanoni szervezet fogságában lévő két társa - közölte kedden Bejrútban Jesse Jackson amerikai tiszteletes, emberi jogi harcos.

Forrás: EPA
Jesse Jackson

Jesse Jackson újságíróknak azt nyilatkozta, hogy élnek a Hezbollah által elrabolt izraeli katonák, akik miatt kirobbant a jelenleg is tartó palesztin-izraeli konfliktus. Az amerikai tiszteletes szerint Szíria érdeklődik egy olyan fogolycsere iránt, amelynek keretében a három katona visszanyerhetné szabadságát az Izrael által Golán-fennsíkon elfogott szíriai állampolgárok elengedéséért cserébe.

Az ökumenikus egyházi küldöttség élén közel-keleti körúton tartózkodó tiszteletes erre vonatkozó értesüléseit elmondása szerint Bassár el-Aszad szíriai elnökkel és Háled Mesaallal, a Hamász palesztin radikális szervezet száműzetésben élő politikai vezetőjével hétfőn Damaszkuszban folytatott megbeszélésén szerezte.

Az iszlamista Hamász kapcsolatban áll az izraeli katonát elfogó palesztin fegyveresekkel. A radikális szervezetnek - Irán mellett - Szíria az egyik fő támogatója.

Jackson hozzátette, hogy Aszád elnök támogatná az izraeli katonák elengedését (Izraelben őrzött) libanoni, palesztin és szíriai foglyok szabadulásáért cserébe. A tiszteletes, aki szerdán Izraelbe utazik tovább, megjegyezte: minden érintett fél érdekelt ugyan a fogolycserében, ám fejtörést okoz számukra, hogy melyikük tegye meg az első lépést a helyzet rendezése érdekében.

A Hezbollah gerillái július 12-én a libanoni-izraeli határ mentén ejtették foglyul a két izraeli katonát egy rajtaütésben, amelyben további három katonát megöltek. Izrael válaszul offenzívát indított a szomszédos arab ország ellen; a 34 napon át tartó harcokat az ENSZ közvetítésével létrejött tűzszünet zárta le. A Hamász fegyveresei június 25-én hurcoltak el egy izraeli katonát. Az izraeli hadsereg a Gázai övezetben is folytat hadműveleteket, légi csapásokat, részben a katona elengedésének kikényszerítése végett.