A szlovák sajtó összességében nem értékeli úgy, hogy olaj volt a tűzre Gyurcsány Ferenc nyilatkozata, és maga is egyértelműbb elhatárolódást vár Robert Fico miniszterelnöktől a magyarellenes atrocitásokkal kapcsolatban. Miközben a szlovákiai Magyar Koalíció Pártja (MKP) elnöke közös nyilatkozat aláírására szeretné rábírni a parlamenti politikai erőket, a párt alelnöke az [origo]-nak azt mondta: nem csupán a politikusok dolga, hogy tiltakozzanak az etnikai alapú megkülönböztetés és erőszak miatt.

Nemcsak Budapest kevesli a magyarellenes cselekményekkel szembeni szlovák elhatárolódást, hanem a szlovák sajtó számos kommentárja is azt várja Robert Fico kormányfőtől, hogy egyértelműen fejtse ki álláspontját és személyesen ítélje el az eseteket - mondta az [origo]-nak Lovász Attila, a Vasárnap című szlovákiai magyar politikai magazin főszerkesztője.

A diplomáciai pengeváltás azután kezdődött, hogy a magyarellenes kijelentéseiről elhíresült Ján Slota pártja (Szlovák Nemzeti Párt, SNS) bekerült a Fico-kormányba, majd rég nem látott intenzitással elszaporodtak a szlovákiai magyarokkal szembeni támadások. Nyitrán egy egyetemista lányt vertek meg, amiért magyarul beszélt mobiltelefonjába. Diószegen pedig egy fiút vertek meg Slotára hivatkozó szlovák fiatalok, ebben az esetben azonban a rendőrségnek kétségei vannak afelől, hogy etnikai jellegű támadásról van-e szó.

A nyitrai atrocitás után Gyurcsány Ferenc magyar miniszterelnök sürgette Robert Ficót, hogy nyilatkozatban ítélje el a kisebbségellenes erőszakot, amit a szlovák sajtó, így Lovász, egyetértéssel fogadott. A főszerkesztő azt is kiemelte, hogy a média korrekten idézte Gyurcsányt, aki szerint a magyarellenességre nem lehet szlovákellenesség a válasz, és elhatárolódott minden olyan szótól és tettől, ami ebbe az irányba mutat.

Szigeti László, a Magyar Koalíció Pártja (MKP) alelnöke a vezető napilap, a SME kommentárjára hívta fel az [origo] figyelmét, amely a rendőrség gyors és felelősségteljes reakcióját dicsérte, ugyanakkor Ficóról azt írta, hogy politikusként és nem államférfiként viselkedett, amikor a kormánya mögé bújva nem adott ki személyes, egyértelmű állásfoglalást a magyarellenes atrocitásokkal szemben.

Mivel maguktól a kormánypártok nem kezdeményezték, Bugár Béla, az MKP elnöke egy vasárnapi televíziós műsor élő adásában jelentette be, hogy a párt nyilatkozatot terjeszt a parlament elé, melynek célja, hogy a politikai erők közösen ítéljék el a nacionalista gyűlöletbeszédet és erőszakot. Szigeti szerint a magyar és a szlovák kormányfő találkozója és közös állásfoglalása sokat segítene az ügyön, az viszont nem várható el tőlük, hogy pótolják a civil összefogást. Az MKP alelnöke éppen ezért furcsállotta, hogy szlovák és magyar értelmiségi körök nem keresték egymást és nem reagáltak a kialakult helyzetre.

Szigeti ugyanakkor úgy látja: azért, hogy nyolc év után ismét magyarellenes atrocitásokról kell beszélni, a magyarokat sértegető Ján Slota pártjának kormányra kerülése okolható. Ezzel értett egyet Lovász Attila is, aki elsők között írta le a Slota-féle retorika és az erőszakos cselekmények közötti kapcsolatot. Mindez nemcsak a magyar politikai és újságírói körökben fogalmazódott meg: a már említett hétvégi televíziós adásban a szlovák riporter is rákérdezett erre az összefüggésre a szlovák parlament elnökénél.

A szlovákiai sajtó ugyanakkor részletesen beszámolt azokról a transzparensekről is, melyek "Felvidék védelmében" a magyar stadionokban tűntek fel, ám a rendőrség nem tartotta őket közösség elleni izgatásnak, bár garázdaság miatt eljárást indított a feliratot hirdetőkkel szemben. A szlovákiai Beszterebányán egy focimeccsen kassai fiatalok "Halál a magyarokra!" transzparenst feszítettek ki, őket elfogták, és akár hét év börtönt is kaphatnak. 

Bogár Zsolt