Nyakba kötött kő a válasz a Duna túlpartjára küldésre

2006.08.29. 12:43

A nyugat-szlovákiai Nyitrán élő magyarok közül sokan hozzászoktak már a magyarellenes megjegyzésekhez, az őket a Duna túloldalára kívánó szlovákokat a Duna mélyére szokták küldeni. A múlt héten történt brutális eset - egy diáklány megrugdosása - mégis mindenkit megrázott, diákok és tanárok között is akadnak, akik meggondolják, hogy egyedül keljenek útra a város félreeső részein. A megvert lány csak akkor menne vissza az egyetemre, ha a rendőrség elfogná támadóit.

"Meg kell szokni" - mondta az [origo]-nak egy Nyitrán tanuló magyar származású diák, aki állítja, hogy a nyugat-szlovákiai egyetemváros már régóta magyarellenes településnek számít. "Csak végig kell menni az utcán, megnézni a falfirkákat, de verekedések is minden héten előfordulnak" - mondta a természettudományi tanszék diákja, aki éppen ezért nem tartja különösen rendkívülinek a múlt hét pénteken történt esetet, amikor egy magyarul telefonáló diáklányt megvertek Nyitrán, blúzára pedig magyarellenes mondatokat írtak.

A Budapesttől 180 kilométerre lévő Nyitrán kevesen beszélnek magyarul, nagyjából tíz emberből ketten tudtak válaszolni a magyarul feltett kérdéseinkre. "Kevés magyar él már errefelé, a határ is messze van, és pont itt van a legnagyobb magyar tanszék" - ezzel magyarázta egy diák, hogy Nyitrán sok a konfliktus a szlovákok és a magyarok között.

"A szomszédom is ilyen, mindig azt mondja, hogy menjek a Duna túloldalára, én meg azt mondom neki, hogy ő meg kössön követ a nyakába és ugorjon a Dunába" - mondta a belvárosban egy középkorú nő, aki szintén úgy vélekedett, hogy az efféle megjegyzések mindennaposak a városban.

A nyitrai Konstantin Egyetem magyar tanszékére menekült be pénteken az a szlovákiai magyar lány, akit két ismeretlen megvert, megrugdosott és a blúzára magyarellenes feliratot írt. Szerettük volna őt személyesen felkeresni otthonában, a Dunaszerdahelyhez közeli Vásárúton, de a kapuhoz érkező testvére azt mondta, hogy nővére nem akar nyilatkozni, az őt folyton kereső újságírók hada elől a barátjához menekült. Nem sokkal később a ház elé ért a lányok édesanyja is, aki feldúltan vitatkozni kezdett két szlovák újságíróval, akik kérdés nélkül kezdték fényképezni a házukat. A családtagok az [origo]-nak annyit mondtak, hogy az egyetemista lány két szlovákiai lapnak nyilatkozott - köztük a magyar nyelvű Új Szónak - és a további újságírói kérdésekre nem akar válaszolni.

A falubeli kocsma előtt mindenki arról beszélt, hogy péntek óta egymást érik az újságírók a családi ház előtt, de senki nem jár sikerrel. A lányok édesanyját a "falu eszének" nevezték, utalva arra, hogy a polgármesteri hivatal egyik fontos munkatársa. A Dunaszerdahely szomszédságában lévő faluban mindenki magyarul beszélt. "Van egy-két szlovák család, de ők is megtanultak már magyarul" - mondta a kocsma előtt üldögélő férfi.

"Szlovákiában szlovákul!" - ezzel szólította meg két kopasz fiatalember a múlt hét pénteken reggel a vizsgára igyekvő lányt, aki mobilján magyarul beszélt valakivel. A lány erről az Új Szó című lapnak beszélt. Elmondása szerint nem sokkal azután, hogy a két kopasz odament hozzá, arra eszmélt, hogy a magas fűben áll és két férfi ráparancsol, hogy vegye le a zakóját és a harisnyáját, vegye ki a fülbevalóját és adja oda a pénztárcáját. "Szó nélkül engedelmeskedtem nekik, mégis arcon ütöttek és hasba rúgtak" - mondta a lány a magyar nyelvű szlovákiai lapnak. A verés közben újra elvesztette az eszméletét, majd amikor magához tért, a közelben lévő egyetemi épület felé kezdett menekülni. A járókelők közül senki nem állt meg, "még csak nem is néztek rám, pedig az orromból dőlt a vér" - mondta a szlovákiai lapnak nyilatkozva.

Fotó: Hajdú D. András
Végzősök írták fel nevüket az egyetem bejáratához

Az egyetem tanárai rémülten hívták a mentőket, amint meglátták az összevert lányt. "Csupa vér volt, akadozva beszélt" - mondta az [origo]-nak az egyetem egyik oktatója, aki ott volt a pénteki esetnél. "Ahogy összekuporodva ült, akkor vettük észre, hogy a hátára nagy betűkkel magyarellenes feliratot írtak" - mesélte az oktató, aki névvel nem merte vállalni, hogy nyilatkozzon az [origo]-nak. "Szóbeli inzultusok régebben is előfordultak, vagy például az is, hogy az eladóknak nem volt szabad magyarul beszélniük, de ilyesmi nem fordult még elő" - mondta az egyetemi oktató.

"Korábban nem volt ilyen, és nem is lesz a jövőben sem" - jelentette ki a Konstantin Egyetem Közép-európai Tanulmányok Karának dékánja. László Béla szerint műveletlen, szellemileg beteg emberek bántották a magyar lányt, akik valószínűleg bármelyik másik kisebbség tagját is bántalmazták volna, a viseletük alapján ugyanis valamilyen szélsőséges csoporthoz tartoztak. "A félelemkeltéssel sajnos növekszik a Felvidékről elvándorló magyarok száma, az utóbbi időben 560 ezerről 520 ezerre csökkent" - mondta. A magyar nyelven tanulni kívánó diákok egyébként Nyitra mellett Kassán, Pozsonyban és most már Komáromban is tanulhatnak. A legtöbb magyar nemzetiségű diák tavaly Nyitrát választotta tanulmányai folytatására.

Az egyetem közelében megvert lány az Új Szónak nyilatkozva arról beszélt, hogy soha többé nem érezné magát biztonságban Nyitrán. Vizsgázni is csak akkor szeretne visszamenni az egyetemre, ha a rendőrség elfogja a támadóit. A vizsgát követően pedig inkább levelező szakon folytatná tanulmányait, ha ez nem lehetséges, akkor pedig másik egyetemen tanulna tovább.

"Én nem félek, de a barátnőmet nem szívesen engedném egyedül mászkálni az egyetem környékén" - mondta az egyik vizsgára készülődő diák az egyetemen. "Korábban is mentek a megjegyzések, de egyre rosszabb, mióta Slota bácsi kormányon van" - mondta az egyik diák a szélsőséges magyarellenességéről elhíresült Ján Slotára utalva, akinek a pártja nemrégiben helyet kapott a szlovák kormánykoalícióban.

Tiefenthaler Eszter

Fotó: Hajdú D. András

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK