A szlovák rendőrség őrizetbe vette kedden Besztercebányán egy újnáci csoport vezetőjét és 11 szimpatizánsát az 1944-es fasisztaellenes szlovák nemzeti felkelés évfordulóján rendezett központi ünnepségen.

Jan Packa országos rendőrfőkapitány szerint azért vették őrizetbe Marian Kotlebát, a Szlovák Testvéri Közösség (SP) vezetőjét és társait, mert megpróbálták megzavarni az ünnepséget. A rendezvényen beszédet mondott Ivan Gasparovic államfő és Robert Fico kormányfő.

Kotleba és támogatói nem sokkal az ünnepség kezdete után próbáltak meg bejutni annak helyszínére, de a rendőrség megakadályozta őket ebben, és azután történt őrizetbe vételük. A főleg fiatalkorúakból álló 12 ember a szervezet nevével ellátott pólóinget viselt.

Gasparovic államfő beszédében kijelentette, hogy az intoleranciát csakis összefogással lehet legyőzni. Üdvözölte, hogy a külföldi diplomáciai képviseletek nagyszámú delegáltja fogadta el az ünnepségre szóló meghívást.

A nemzeti pártként bejegyzett SP tagjai már többször rendeztek erődemonstrációt a 62 évvel ezelőtti felkelés évfordulóin, és "szlovákellenes bolsevik puccsnak" kiáltották ki azt. A stílusuk sajátos: a Hitler csatlósállamaként fennállt egykori szlovák állam félkatonai szervezete, a Hlinka-gárda egyenruháit idéző stilizált öltözékben, valamely alkalomból megjelennek egy-egy város központi terén, ahol legalább egy órán át merev, katonás terpeszben "strázsálva" szidják a magyarokat, a zsidókat, a romákat és a parlamenti demokráciát, közben a háborús bűnösként kivégzett Jozef Tiso egykori fasiszta államfőt és rendezvényeiken mindig jelen levő, Vezérnek nevezett Jozef Kotlebát, a pártjukat létrehozó informatikaszakos tanárt éltetik.

Rendezvényeiket korábban a rendőrség tétlenül figyelte, mert a szabályosan bejelentett akció ellen csak rendbontás esetén léphet fel. Robert Fico kormányfő nemrég "félőrülteknek" nevezte az SP tagjait, akik szerinte ártanak Szlovákia hírnevének.