Ismét visszautasította az iráni atomprogram felfüggesztését Mahmúd Ahmadinezsád iráni elnök. Egyúttal nyilvános tévévitára hívta George W. Bush amerikai elnököt. A Fehér Ház visszautasította a vita lehetőségét.

Nyilvános tévévitára hívta George W. Bush amerikai elnököt Mahmúd Ahmadinezsád iráni elnök, hogy megvitassák a világ problémáit - írja a BBC. Az iráni elnök maga jelentette be a javaslatot keddi beszédében, melyben egyúttal visszautasította az ENSZ Biztonsági Tanácsának (BT) korábbi határozatát, ami szankciókkal fenyegette meg Iránt, ha nem hagy fel urándúsító tevékenységével augusztus 31-éig.

Az iráni elnök szerint senki nem akadályozhatja meg, hogy Irán békés célra atomprogramot folytasson, egyúttal jogtalannak nevezte, hogy az Egyesült Államok és Nagy-Britannia képviselőivel kiegészülő BT döntsön az iráni kérdésről. Ahmadinezsád szerint ugyanis London és Washington tehet a világban tapasztalható konfliktusokról.

Ahmadinezsád kijelentette, a vita alkalmat adna arra, hogy a világ közvéleménye megismerhesse a fontosabb problémákról alkotott iráni véleményt is. A Fehér Ház visszautasította a tévévita lehetőségét, amit a nemzetközi közvéleményt nyugtalanító kérdésekről való elterelő hadműveletnek minősített az egyik fehér házi szóvivő.

A Biztonsági Tanács öt állandó tagja (az USA, Nagy-Britannia, Franciaország, Oroszország és Kína), illetve Németország korábban augusztus 31-éig adott határidőt Iránnak atomprogramja felfüggesztéséhez. Irán a múlt héten visszautasította a BT követelését, és további tárgyalásokat javasolt arra hivatkozva, hogy atomprogramja békés célt szolgál, szemben a nyugati hatalmak állításával, akik szerint Teherán fegyverkezésre használná fejlesztéseit.

Bár a BT-tagok ultimátumukban szankciók kiszabását helyezték kilátásba Iránnal szemben, az elmúlt napok eseményei azt vetítik előre, hogy kudarcba fullad az Irán politikai megtörésére indított amerikai nyomás. A múlt héten ugyanis Kína és Oroszország is jelezte: tárgyalásos megoldást akar az atomvitában.