A focidrukkereket kérleli Göncz Kinga

2006.08.30. 15:50

Göncz Kinga magyar külügyminiszter szerint Szlovákiában van egy olyan törekvés, hogy összemossák az elmúlt időszakban elszaporodó szlovákiai magyarellenes és a Magyarországon történt szlovákellenes incidenseket. Göncz megkérte a szombati magyar-norvég meccs résztvevőit, hogy tartózkodjanak mindenféle szélsőséges megnyilvánulástól.

Szlovákiában láthatóan arra irányuló törekvés van, hogy összemossák az ott és a Magyarországon az elmúlt hetekben történt incidenseket - mondta Göncz Kinga szerdán a kormányszóvivői tájékoztatón. A magyarellenes megnyilvánulások azzal kezdődtek, hogy Szlovákiában egy szélsőségesen nacionalista párt tagja lett a kormánykoalíciónak - jelentette ki a külügyminiszter.

A Ján Slota vezette Szlovák Nemzeti Párt kormányra jutásával a szlovák szélsőséges erők felbátorítva érezhették magukat a magyarellenes fizikai atrocitásokra is - vélte a külügyminiszter.

"Ha a szlovák miniszterelnök elhatárolódása a történtektől egyértelmű, és a kormány másként lép fel, mint egy tagja, annak van visszatartó ereje. Robert Fico felelőssége speciális, hiszen úgy döntött, Slota pártját beveszi a kormányba" - fogalmazott Göncz. A külügyi tárca vezetője elismerte, hogy a szlovák kormány a hétvégén elítélte a Nyitrán megvert magyar lány támadóit, de mint megjegyezte, Fico közben arról is beszélt, Szlovákiának nincs szüksége külső felszólításra.

Gyurcsány Ferenc magyar miniszterelnök ugyanis nyilatkozatban szólította fel a szlovák kormányfőt, hogy lépjen fel az egyre szaporodó incidensekkel szemben, miután múlt pénteken Nyitrán megvertek egy szlovákiai magyar diáklányt, és magyarellenes feliratokat írtak a ruhájára. 

A külügyminiszter szerdán arról is beszámolt, hogy kezdeményezték a két kormány közötti kisebbségi vegyes bizottság összehívását. Ő maga a következő napokban két rendezvényen is találkozni fog Ján Kubis szlovák külügyminiszterrel, és ha szükség lesz rá, miniszterelnöki találkozóra is sor kerülhet. "Elképzelhető, hogy tovább kell lépnünk az európai fórumokon is, de a legjobb az lenne, ha a folyamatot vissza lehetne fordítani és nem lenne újabb incidens" - hangsúlyozta Göncz Kinga, aki ugyanakkor elismerte, hogy a nyitrai esetben határozottan léptek fel a szlovák hatóságok.

Kiemelte, hogy az Európai Szocialisták Pártjának elnöke, Poul Nyrup Rasmussen szerdán nyilvánosan támogatásáról biztosította Gyurcsány Ferenc kormányfőt a magyarellenes incidensek elítélésében. Rasmussen is úgy látja, a folyamat elindítója az volt, hogy szélsőséges párt került kormányzati pozícióba Szlovákiában - tette hozzá.

Göncz Kinga korábban a magyar labdarúgó-mérkőzéseken feltűnő szlovákellenes transzparensekkel kapcsolatban kijelentette, hogy a magyar kormány elfogadhatatlannak tartja az idegengyűlölet minden formáját, és szélsőséges viselkedésre nem lehet ugyanazzal válaszolni. "Arra kérem a szurkolókat, hogy a szombaton sorra kerülő magyar-norvég labdarúgó Európa-bajnoki selejtezőmérkőzésen mindenki tartózkodjon a szélsőséges megnyilvánulásoktól, mert egy esetleges incidenssel nagyon sokat lehet rontani a szlovákiai magyarok helyzetén" - közölte Göncz Kinga.

Júliusban a szlovák külügyminiszter, Ján Kubis beiktatása utáni első útja Magyarországra vezetett, ahol ígéretet tett arra, hogy kormánya el fog határolódni a magyarellenességéről elhíresült szélsőséges Ján Slota kijelentéseitől és lezárja a Pozsonyban korábban letartóztatott magyar turisták ügyét, amelyet sokan szintén magyarellenes megnyilvánulásnak tartottak.

MTI/[origo]

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK