A Hezbollah olyan orosz gyártmányú lézeres rakétákkal lőtte az izraeli harckocsikat a dél-Libanoni háborús viszály idején, amelyek Irakból kerültek a síita szervezethez - tudta meg a The Washington Times az amerikai védelmi minisztérium egy szakértőjétől csütörtökön.

Edward Timperlake, a Pentagon fegyverzettechnológiai szakértője elmondta, hogy a Hezbollah legnagyobb meglepetést keltő, egyben leghatékonyabb fegyverei közé tartoztak a Kornet-E típusú harckocsi-elhárító rakéták. A rakétákkal képesek voltak kilőni az izraeli hadsereg híres Merkava páncélosait.

Timperlake megtalálta a választ arra a kérdésre, amelyet minden biztonságpolitikai szakember feltett: hogyan juthattak a korszerű fegyverek a gerillák kezébe. A Pentagon illetékese kifejtette, hogy az orosz rakétákat az érvényben levő ENSZ-szankciók megsértésével csempészték Irakba, a fegyvereket még Szaddám Huszein exdiktátor vásárolta meg, s onnan szállították azokat - nem tudni, milyen útvonalon - Libanonba.

Az amerikai védelmi szakember azért tud erről, mert részt vett a 2003. márciusi invázió után Irakban talált több tonnányi külföldi fegyver jegyzékbe vételében. A Kornet-E rakétákat a megszálló amerikai hadsereg ellen is bevetették, a lézervezérlésű fegyver az amerikai erők több M-1A1 típusú harckocsiját zúzta szét - olvasható a The Washington Times honlapján.

A Kornet-E szállítmányokkal az oroszok nyilvánvalóan megkerülték a világszervezet fegyverszállítási tilalmát. Nem világos, hogy a rakéták milyen útvonalon jutottak el Irakba, a legvalószínűbbnek az tűnik, hogy a csempészút Szírián keresztül húzódott.

Timperlake rámutatott: a rakéták dokumentált bevetése mindenesetre azzal az ismerettel gazdagította a Pentagont, milyen pusztító erőt képvisel az oroszok páncéltörő rakétája az amerikai harckocsik ellen.