A német-francia megbékélési nyilatkozathoz hasonlót szeretne Magyarország és Szlovákia között a pozsonyi kormány helyettese, aki szerint a történelem-könyvekben is kiegyensúlyozottabban kellene bemutatni a két ország múltját. A KDNP eközben Ján Slota magyarellenes szlovák politikus meghívását kezdeményezte, az SZDSZ ifjúsági szervezete pedig demonstrációt tervez a Mária Valéria hídra.

"Meg kell békélnünk a történelemmel egy közös nyilatkozatban, amely lerombolná a múltban köztünk keletkezett összes falat" - mondta Dusan Caplovic szlovák kormányfő-helyettes a Lidové Noviny című cseh konzervatív napilapnak adott nyilatkozatában. Szerinte minta lehet a cseh-német és a francia-német megbékélési nyilatkozat.

A politikus, aki a legerősebb kormánypárt, az Irány-Szociáldemokrácia alelnöke, hozzátette, fontos lenne, hogy a két ország kormányfői, parlamenti elnökei és államfői egy találkozó keretében megbeszéljék a fennálló problémákat.

Caplovic szerint elsősorban közös történelem-szemlélettel kellene megbékélni a múlttal. Véleménye szerint a szlovák és magyar történelem-könyvekben kiegyensúlyozottabban kellene a múltat bemutatni. "A történelemnek tabuként kezelt időszakai vannak, amelyeket meg kell nyitni, akárcsak a megtörtént sérelmeket" - fogalmazott a szlovák kormány kisebbségi ügyekért is felelős alelnöke.

A szlovák-magyar viszony az után vált feszültebbé, hogy kormányra került a magyarellenes megnyilvánulásairól ismert, Ján Slota pártja és elszaporodtak a magyarellenes incidensek. Múlt pénteken például Nyitrán egy szlovákiai magyar diáklányt vertek meg, állítása szerint azért, mert magyarul beszélt a telefonján.

Meghívó Slotának, demonstráció a hídon

Eközben Simicskó István KDNP-s képviselő felvetetette Szili Katalin parlamenti házelnöknél, hogy hívják meg Magyarországra Slotát. A találkozó célja a magyarellenesség tisztázása lenne - mondta Simicskó.

Az SZDSZ ifjúsági szervezete, az Új Generáció pedig demonstrációt tervez a toleranciáért szeptember 9-ére az Esztergomot és Párkányt összekötő Mária Valéria hídra. Várják mindazon politikai és civil szervezeteket, amelyek ki akarnak állni a nacionalizmussal és az erőszakkal szemben - közölte a szervezet elnöke, John Emese.

[origo]/MTI