Sikeres kísérletet hajtottak végre az Egyesült Államok rakétaelhárító rakétarendszerével pénteken - jelentette be az amerikai védelmi minisztérium rakétavédelmi ügynöksége (MDA).

A célpontul szolgáló rakétát az Alaszkához tartozó Kodiak-szigetrol, az elfogó rakétát pedig a kaliforniai Vandenberg légitámaszpontról bocsátották fel. A kísérlet elsodleges célja az információgyujtés volt, és az elfogó rakéta az indítástól számított hetedik percben a Csendes-óceán felett eltalálta a célponton elhelyezett vakrobbanófejet.

Az Egyesült Államok most eloször hajtott végre rakétaelfogó rakétakísérletet azóta, hogy július elején Észak-Korea hat kis, illetve közepes, valamint egy nagy hatótávolságú (Taepodong-2) rakétát tesztelt.

Több szakérto kétségbe vonja az Egyesült Államokat oltalmazó rakétaelhárító pajzs hatékonyságát, mondván, hogy nem hajtottak végre elegendo kísérletet a rakétákkal, és az eddigi tesztek mérsékelt sikerrel végzodtek. Péntekig tíz kísérletet hajtottak végre a rakétapajzzsal, s ezek közül csak öt bizonyult sikeresnek.

A Pentagon maga is elismeri, hogy még nem érte el célját, a védelmi rendszer korlátozott képességu, fejleszteni kell. Donald Rumsfeld védelmi miniszter a pénteki sikeres teszt után elégedettségének adott hangot, de hangsúlyozta, hogy a kísérletek nem fejezodtek be, és a következok még nehezebbek lesznek.

Az Egyesült Államok 1980 óta több mint 92 milliárd dollárt költött a rakétapajzs kifejlesztésére.