Nácizott és beszivárgó terroristákról beszélt Bush

2006.09.01. 11:58

Radikális megfogalmazásoktól sem mentes szónoklattal kezdte öt beszédből álló kampányát George W. Bush amerikai elnök, aki az amerikai külpolitikai törekvésekhez szeretné megnyerni a közvélemény többségének támogatását. Bush a nácik és kommunisták elleni harchoz hasonlította az szélsőséges iszlamisták ellen folytatott küzdelmet, ami az elnök szerint elkerülhetetlen, még akkor is, ha nagy árat kell fizetni érte.

Az Irakból történő amerikai kivonulás következménye az lehet, hogy a terrorista fenyegetést saját városaik utcáin fogják megtapasztalni az amerikaiak - jelentette ki George W. Bush amerikai elnök csütörtöki beszédében a Times szerint. Bush szerint "a háború, amit ma harcolunk sokkal több, mint egyszerű katonai konfliktus".

Az amerikai elnök veterán katonák előtt beszélt arról, hogy a radikális iszlámisták ellen folytatott harc a 21. század nagy ideológiai összeütközése, ami a nácik és kommunisták ellen folytatott háborúk utóda. Bush szerint ugyan nagy árat kell fizetni ezért a küzdelemért, de az összetűzés elkerülhetetlen.

A Times szerint Bush csütörtöki szónoklata az első volt annak az öt beszédnek a sorában, amit az elnök szeptember 19-éig a nemzetbiztonság helyzetéről tart majd. Az elnöki kampány célja, hogy megszerezze a közvélemény többségének támogatását az iraki hadműveletekhez, illetve az amerikai diplomáciai törekvésekhez.

Nem ez volt Bush első olyan beszéde az utóbbi időben, amiben a korábbiaknál radikálisabb megfogalmazásokat használt az amerikai elnök. Két nappal az augusztus 10-én leleplezett, állítólagos londoni merénylet-kísérletek után úgy fogalmazott: az amerikai nép háborúban áll az iszlám fasisztákkal.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK