Öngyilkosjelöltet fogtak a brit követségen

2006.09.01. 6:22

Több órás szembenállás után az izraeli rendőrség elfogott egy palesztin férfit, aki behatolt Nagy-Britannia tel-avivi nagykövetségének parkolójába, és öngyilkossággal fenyegetőzött, ha nem kap politikai menedékjogot. Eközben több tízezren tüntettek a városban az elrabolt katonák szabadon bocsátását követelve.

"A (behatoló) személyt az izraeli rendőrség elfogta" - közölte Londonban a brit külügyminisztérium szóvivője. Nyolc órás tárgyalás után a rendőrség különleges egységei léptek közbe, és ártalmatlanná tették a férfit.

Kiderült, hogy a nála lévő fegyver, amellyel állítása szerint meg akarta ölni magát, műanyag játék pisztoly volt. Az őrizetbe vétel során senki sem sérült meg. A rendőrség megkezdte a kihallgatását - közölte Miki Rozenfeld rendőrségi szóvivő.

A behatoló, Nadim Indzsaz, az incidens előtt pár nappal izraeli riporterekkel azt közölte, hogy "rendkívüli lépésre" készül. Az újságírók kiderítették róla, hogy korábban az izraeli biztonsági szolgálat informátora volt.

Izraelben jogcím nélkül tartózkodott, a bírósághoz is fordult, hogy engedélyezzék számára az izraeli tartózkodást. Az izraeli hatóságok felszólították: költözzön vissza Ciszjordániába, ahol viszont a palesztinoktól kapott halálos fenyegetést, ezért Nagy-Britanniában akart új életet kezdeni.

Ezalatt több tízezren tüntettek csütörtök este Tel-Aviv főterén az arab fegyveresek által Libanonban és a Gázai övezetben fogva tartott izraeli katonák szabadon engedését követelve.

A nagygyűlést a tel-avivi Rabin téren pontosan 50 nappal azután tartották, hogy a Hezbollah libanoni síita szervezet fegyveresei július 12-én elfogták Ehud Goldvasszer és Eldad Regev izraeli tartalékosokat, aminek a Hezbollah és Izrael közötti 34 napig tartó háború lett a következménye.

Ezt megelőzően, még június 25-én a Hamász iszlámista szervezettel kapcsolatban álló palesztin fegyveresek hurcolták el Gilad Salit tizedest a Gázai övezetben.

KAPCSOLÓDÓ CIKK