Brit katonák haltak meg Afganisztánban

2006.09.02. 18:43

Tizennégy brit katona halt meg szombaton Afganisztánban, amikor lezuhant az őket szállító légi jármű. Az angol védelmi miniszter szerint baleset történt, és nem ellenséges akció okozta a tragédiát. A mai a brit hadsereg legsúlyosabb embervesztesége 2001 óta.

Szombat esti adatok szerint tizennégy brit katona halt Afganisztánban, mert az őket szállító légi jármű valószínűleg baleset következtében lezuhant a déli Kandahár tartományban. A londoni védelmi minisztérium esti közleményéből kiderült, hogy a királyi légierő egy Nimrod MR2 típusú repülőgépe zuhant le. Az áldozatok közül tizenketten a királyi légierő kötelekébe tartoztak; egy személy a királyi haditengerészet, egy pedig a brit szárazföldi hadsereg katonája volt.

A mai a brit hadsereg legsúlyosabb embervesztesége azóta, hogy 2001-ben megkezdődtek a katonai műveletek az ázsiai országban. Eddig összesen 36 brit katona vesztette életét Afganisztánban. Des Browne brit védelmi miniszter azt közölte, hogy bár a helyszín katonai biztosítása még folyamatban van, minden jel arra utal, hogy baleset történt, és a gép nem ellenséges akció következtében zuhant le.

Az Afganisztánban állomásozó brit kontingens létszáma megközelíti a hétezret; a kivezényelt brit haderőt létszámát az idén növelték meg, a tálib fegyveresek elleni NATO-hadművelet tavaszi megkezdése után.

KAPCSOLÓDÓ CIKK