Tehertétellé vált a szélsőségesen magyarellenes Ján Slota a szlovák kormánynak Vladimír Meciar volt miniszterelnök szerint. Meciar szerint Slota szélsőséges magyarellenességével a Magyar Koalíció Pártjának (MKP) pozícióit erősíti.

Vladimír Meciar korábbi miniszterelnök véleménye szerint Ján Slota tehertétellé vált a szlovák kormány számára, s miatta fokozódni fog a Pozsonyra nehezedő nemzetközi nyomás. Meciar erről egy péntek esti interjúban beszélt a TA3 televízióban. Szavai szerint ő és Robert Fico kormányfő "nyomást gyakorlunk Slotára annak érdekében, hogy változtasson a kisebbségekkel és a Magyar Koalíció Pártjával (MKP) szembeni politikáján és szóhasználatán". Slota kirohanásai ugyanis az MKP pozícióját erősítik - tette hozzá.

A volt miniszterelnök úgy látja: a júniusi választások nyomán a győztes Smer-SD párt csak a Slota-féle "vulgáris nacionalizmus és a magyarok pártjának okosabb nacionalizmusa között választhatott". Fico pártelnök végül az előbbi mellett döntött. A Slota vezette Szlovák Nemzeti Párt (SNS) a szavazatok 11,7 százalékát kapta a júniusi választásokon, s ezzel a harmadik legerősebb frakciót mondhatja magáénak a pozsonyi parlamentben.