Az észak-koreai rezsim finanszírozását szolgálhatják azok a bankszámlák, amelyet állítólag Vietnamban, Oroszországban és Mongóliában nyitott Phenjan. Észak-Korea így elkerülheti az Egyesült Államok által kivetett pénzügyi szankciókat.

Japán lapértesülés szerint Észak-Korea tucatnyi titkos bankszámlát nyitott Oroszországban, hogy ezáltal elkerülje az Egyesült Államok által kivetett pénzügyi szankciókat. A Szankei Simbun című japán napilap észak-koreai ügyekben jól értesült forrásokra hivatkozva azt írta vasárnap, hogy ezek a számlák az észak-koreai rezsim finanszírozását szolgálják. Washington kezdeményezésére az utóbbi hónapokban külföldön több helyütt is zárolták az észak-koreai kormányzat javait.

Az újság úgy tudja, hogy az amerikai kormány tud ezekről az észak-koreai pénzügyi tranzakciókról, és arra készül, hogy nyomást gyakoroljon az orosz hatóságokra a titkos számlák befagyasztásának céljából. Az amerikai pénzügyminisztérium tavaly szeptemberben felfüggesztett minden ügyletet a Banco Delta Asia macaói pénzintézettel, amelyet azzal vádolt, hogy tisztára mossa Észak-Korea piszkos pénzeit.

Egy koreai származású, Japánban élő közgazdász augusztusban azt mondta, hogy Phenjan legalább kéttucatnyi bankszámlát nyitott különböző országokban, köztük tízet Vietnamban, a többit pedig Oroszországban és Mongóliában. Észak-Korea előfeltételül szabja az ellene kivetett pénzügyi szankciók feloldását ahhoz, hogy visszatérjen a hatoldalú tárgyalásokhoz, amelyek során 2003 óta hasztalan próbálják rábírni atomfegyverkezési programjának feladására.