A beszlani véres túszejtés második évfordulóján feloszlattak egy tüntetést a moszkvai rendőrök. A tüntető orosz emberjogvédők azt követelték, hogy tárják fel a teljes igazságot a beszlani tragédiáról és állítsák bíróság elé a tragdiában ludas tisztségviselőket.

A moszkvai rendőrök körülzárták a Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB, volt KGB) székházával szemközti Lubjanka teret, és megakadályozták a közel száz tüntetőt, köztük a két kis liberális párt, a Jobboldali Erők Szövetsége és a Jabloko aktivistáit abban, hogy virágot helyezhessenek el a (sztálinizmus áldozatainak emlékére állított) Szolovki-kőnél - jelentette az Eho Moszkvi rádió. Tizenhárom tüntetőt elő is állítottak. Köztük volt a hatósági jóváhagyás nélküli demonstráció szervezője, Lev Ponomarjov, az Emberi Jogokért nevű mozgalom vezetője is.

A tüntetők, akik a virágok mellett gyerekjátékokat, s a beszlani túszdrámában meghalt gyerekek fényképeit vitték magukkal, gyertyákat gyújtottak a műszaki múzeum épületénél, s transzparenseiken a teljes igazság feltárását és a tragédiában ludas tisztségviselők bíróság elé állítását sürgették, felszólítva Vlagyimir Putyin elnököt és Nyikolaj Patrusev FSZB-főnököt is a rájuk háruló felelősség vállalására.

Két évvel az észak-oszétiai Beszlan 1-es számú általános iskolájában egy csecsenbarát kommandó által véghezvitt túszejtés után, ami 332 ártatlan ember, köztük 186 gyerek halálával végződött, az áldozatok hozzátartozói hasztalanul követelnek pártatlan és alapos vizsgálatot.

Az orosz parlament vizsgálóbizottsága mindmáig nem hozta nyilvánosságra jelentését. A bizottság egy tagja, aki saját jelentést tett közzé, a múlt héten azzal vádolta meg kollégáit, hogy takargatják az igazságot a biztonsági erők rohamával kapcsolatban. Jurij Szaveljev szerint kívülről érkezett gránátlövedékek idézték elő azt a két robbanást az iskola túszokkal telezsúfolt tornatermében, amelyek nyomán a túszok kitörtek, s esztelen lövöldözés kezdődött.