Megvertek két magyar biciklist Romániában

2006.09.04. 16:34

Leszorított az útról két magyar biciklistát egy autó Romániában, a nyírábrányi határátkelő közelében, majd az autóban ülők meg is verték a két sportolót. A kerékpárosok elmondása szerint a román határőrök hosszú vonakodás után, magyar kollégáik közbenjárására intézkedtek csak, de a támadók szabadon távozhattak a helyszínről.

A korábbi többszörös magyar bajnok kerékpáros, Nagy II. Zoltán kereste meg hétfőn az MTI debreceni tudósítóját, hogy őt és társát bántalmazták Romániában. A már amatőr kerékpárosok egy mátrai versenyre készülve szombaton indultak Debrecenből, hogy a határ túloldalán lévő Érmihályfalvát érintve, tegyenek meg egy általuk kijelölt útvonalat.

Már visszafelé tartottak, amikor a nyírábrányi határállomástól egy kilométerre, a román oldalon egy nagy sebességgel haladó gépkocsi - elmondásuk szerint - leszorította őket az útról. Néhány száz méter múlva egy dűlőúton látták meg az autót a debreceni sportolók, akik az ott állók felé intve kérdezték, hogy ezt miért csinálták - mondta el Nagy, aki állítja, választ nem kaptak. Továbbhajtottak, ám rövid időn belül újabb gépkocsi vágott eléjük. Az autó utasai a két kerékpárosnak estek - idézte fel az eseményeket a kerékpáros, akinek elmondása szerint előbb lökdösték őket, majd több ütéssel a földre küldték és megrugdosták őket. Eközben Nagy szemüvegét eltörték, társának a kerékpárját pedig megrongálták. A támadók ezután magyarokat gyalázó fenyegetéssel távoztak a helyszínről - mondta a biciklis.

Nagy elmondása szerint a román határőrök hosszú vonakodás után, magyar kollégáik közbenjárására kezdtek el intézkedni. Időközben a három támadó közül az egyik megjelent, láthatóan jól ismerték őt a román határőrök. Az ügyüket vizsgáló rendőrnő megegyezést ajánlott a sértetteknek, de éppen a bántalmazó nem fogadta el ezt és nyugodtan távozhatott a helyszínről.

Ezután még hosszú órákba telt, mire feljelentést tehetett Nagy az érsemlyéni rendőrőrsön. A megvert két magyar kerékpáros szombaton este hét óra tájban a debreceni rendőrkapitányságon is feljelentést tettek. A kapitányság szóvivője ezt megerősítette a távirati irodának. Hozzátette: várhatóan a nemzetközi jog szabályai szerint fognak eljárni az ügyben.