Törököket lehúzó jelentésről vitázik az EP

2006.09.04. 16:51

Várhatóan hétfőn kezdődik vita az Európai Parlamentben arról a jelentésről, amely elmarasztalóan szól az uniós csatlakozásra váró Törökországról. A jelentés készítői szerint Ankara egyebek mellett túl lassú volt a különböző emberi jogok kiterjesztésében az elmúlt egy évben.

Várhatóan hétfőn kezdődik a vita az Európa Parlamentben arról a jelentésről, amely megfeddi Törökországot az emberi jogi reformok, illetve szólásszabadság biztosítása, valamint a Ciprussal való kapcsolat javításának lassú előrehaladása miatt. A csatlakozási tárgyalások megkezdése óta eltelt egy évben tapasztalt török hozzáállást elmarasztaló jelentés várhatóan válságba sodorja az októberben esedékes ankarai csatlakozási tanácskozásokat.

A jelentés készítői "sajnálják a reformfolyamat lelassulását, amelyet jól tükröznek különösen a szólásszabadság, a vallási és kisebbségi jogok területén tapasztalható, továbbra is fennálló hiányosságok és csekély előrehaladás" - idézi a brit Guardian. A jelentés külön kiemeli Hrant Dink újságíró esetét, akit hat hónapos börtönre ítéltek a "törökség megsértése" miatt. Komolyak az aggodalmak Ciprus ügyében is, az Unió finn elnöksége szombaton a csatlakozási tárgyalások részbeni felfüggesztésével fenyegetőzött, ha Törökország továbbra sem nyitja meg kikötőit és reptereit a ciprusi hajók illetve repülők előtt.

Az októberi tanácskozásokon várható válság eleven példája lesz a "bővítési fáradtságnak", az EU határainak keleti kiterjesztésével kapcsolatos ellenérzéseknek, amelyek komoly szerepet játszottak a közös alkotmány franciaországi és hollandiai elutasításában is - írja a Guardian. A jelentésről hétfőn az EP külügyi bizottságának ülésén is vitáznak majd, de szeptember végén Strasbourgban is napirendre kerül, mielőtt szavaznának róla a képviselők.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK