Túszejtés volt egy moszkvai vizsgálati fogházban

2006.09.04. 20:19

Tizenöt túszt ejtett egy moszkvai vizsgálati fogház három rabja hétfő délután, köztük a főbörtönőrt, de egy különleges egység este épségben kiszabadította őket.

A túszokra nézve szerencsés kimenetelű túszejtés volt Moszkva egyik vizsgálati fogházában. Valamennyi túsz, köztük a délkelet-moszkvai fogház főnöke, helyettese és kilenc nő épségben kiszabadult. A túszejtők is életben vannak - mondta a Moszkvai területi büntetés-végrehajtás főnöke az ITAR-TASZSZ szerint. Maga a különleges akció 15 másodpercig tartott, de háromórás előkészítést igényelt - tette hozzá Pjotr Poszmakov.

Előzőleg egy túsz, aki fegyőrnek mondta magát, telefonon közölte az orosz NTV csatornával, hogy tizenötödmagával tartják sakkban a fogházban. De Alekszandr Szidorov büntetés-végrehajtási szóvivő csak a fogházfőnök és helyettese túszul ejtését erősítette meg.

Szidorov szerint a három túszejtő olyan rab, aki nem nyugodott bele a részben emberölésért kirótt, súlyos büntetésbe. A túszejtők maguk sem tudták, mit követelnek. Kettőt 25, egyet 9 évre ítéltek - mondta Poszmakov.

A RIA-Novosztyi első jelentésében még 40 fogoly lázadásáról adott hírt, de Szidorov nyomban cáfolta, hogy lázadás történt volna. A rendőrök körülzárták az épületet, ahonnan este egy robbanás és géppisztoly-kerepelés hallatszott.