Letépték a szlovákiai Rimaszombat (Rimavská sobota) magyar nyelvű helységnévtábláit. A karbantartó felügyelet szerint elképzelhető, hogy az eset összefüggésben van a kisebbségellenes közhangulattal.

Szlovákiában ismeretlen elkövetők letépték a Gömör központjának számító Rimaszombat (Rimavská sobota) magyar nyelvű helységnévtábláit - jelentette az MTI tudósítója. A besztercebányai (Banská Bystrica) kerületi rendőrfőkapitányság szóvivője, a SITA hírügynökség keddi jelentése szerint azt mondta, hogy az ügyben a rendőrség nem kapott bejelentést.

Ladislav Hladovec, a régió közútjait karbantartó felügyelet vezetője elképzelhetőnek tartja, hogy a bűncselekmény összefügghet a Szlovákiában kialakult kisebbségellenes közhangulattal, mert korábban ilyen jellegű bűncselekmények csak elvétve fordultak elő, most azonban egyre gyakoribbak. Jelezte: a felügyelet az alumíniumból készült helységnévtáblákat a közeljövőben műanyagból készült táblákkal pótolja, hogy azok ne essenek a hulladékfémet értékesítők zsákmányává.

Stefan Cifrus rimaszombati polgármester a hírügynökségnek azt mondta: a nemzetiségek elleni jelenségek nem Rimaszombatban, hanem másutt nyilvánulnak meg. "Ennek a városnak e pillanatban sokkal súlyosabb problémái vannak: a vállalkozók kivonulnak, a város lakóinak sorsát a munkanélküliség gondja keseríti, miközben a kormány nemzetiségi problémákkal kénytelen foglalkozni."

A polgármester "az események következtében megnyilvánuló közönséges emberi ostobasággal" magyarázza a történteket. Mint mondta: "A magyarok és a szlovákok itt jól tudnak együtt élni, az ostobaság azonban a világon mindenütt jelen van."