Összefog az iszlámistákkal a szomáliai kormány

2006.09.05. 7:24

Megállapodott egymással a Szomália nagy részét ellenőrzése alatt tartó Iszlám Bíróságok Szövetsége, valamint a gyakorlati hatalommal nem rendelkező átmeneti kormány. A felek úgy döntöttek, hogy egységes hadsereget és rendőrséget hoznak létre, miután megállapodnak a hatalom megosztásáról. A hadurakat viszont kihagyják ebből.

Egységes nemzeti hadsereg és rendőrség felállításában állapodott meg hétfőn a szomáliai átmeneti kormány és a legerősebb iszlámista szövetség, amelyeknek képviselői Kartúmban folytattak tárgyalást az Arab Liga közvetítésével.

A hatalmától gyakorlatilag megfosztott kormány és az afrikai ország jelentős részét ténylegesen uraló Iszlám Bíróságok Szövetsége a tárgyalások harmadik napján írt alá négypontos megállapodást, amelyben megállapodtak abban, hogy a szövetségi átmeneti kormány, az iszlám milíciák és más helyi félkatonai csoportok erőit integrálják egy közös nemzeti hadseregbe és rendőrségbe. Ennek technikai kivitelezését azt követően határozzák meg, hogy a felek politikai megállapodásra jutnak a hatalom megosztásáról. Utóbbiról ugyancsak Kartúmban október 30-án kezdik meg a tárgyalásokat.

A megállapodásban a felek kötelezték magukat arra, hogy nem támogatják a szomáliai hadurakat, nem folytatnak harcokat és fegyverzik fel újra csapataikat. Egyetértettek abban, hogy békés egymás mellett élésre van szükség a szomszédos államokkal, és kérik a térség országait Szomália területi integritásának tiszteletben tartására. Vállalták azt is, hogy folytatják a június 22-én aláírt békemegállapodás megvalósítását, amely az ellenségeskedések leállítását és egymás kölcsönös elismerését irányozza elő.

Az iszlámisták tartják ellenőrzés alatt Szomália fővárosát, Mogadishut, valamint az ország déli és középső részének jelentős részét. A 2004-ben létrehozott átmeneti kormányzati intézmények, amelyeknek az utóbbi hónapokban rendkívül feszültté váltak az iszlámistákkal fenntartott kapcsolatai, képtelennek bizonyultak a rend helyreállítására a polgárháború sújtotta országban.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK