Brit lap szerint Tony Blair jövő júliusban távozik

2006.09.06. 0:04

Jövő júliusban távozik posztjáról Tony Blair brit kormányfő - írta a szerdai The Sun. A Downing Street-i miniszterelnöki hivatal szóvivője kedd éjjel "spekulációnak" minősítette a The Sun cikkében foglaltakat, amelyeket nem volt hajlandó érdemben kommentálni.

Az általában igen jól tájékozott, legnagyobb brit tömeglap exkluzívként jelölt, első oldalas szerdai beszámolójában azt írta: Blair első lépésként, május 31-én a Munkáspárt éléről távozik - a kormánypárt vezéri posztja Nagy-Britanniában mindig a hatalmon lévő miniszterelnöké -, majd miután a Labour nyolchetes jelölési folyamat eredményeként új vezetőt választ, július 26-án hivatalosan bejelenti II. Erzsébet királynőnek, hogy lemond miniszterelnöki tisztségéről is.

Fotó: EPA
Tony Blair

A The Sun szerdai értesülése előtt éppen egy nappal erősödött fel ismét az 1997 óta hatalmon lévő munkáspárti miniszterelnök közeli távozásáról szóló - immár sokadik - találgatásözön, amelyet Blair hétvégi sajtónyilatkozata indított el. A kormányfő a The Timesnak azt mondta: a Munkáspárt szeptember végi, manchesteri éves kongresszusán sem fogja bejelenteni, hogy mikor adja át utódjának a kormányrudat, annak ellenére sem, hogy sokan ezt "megszállottan" követelik tőle.

A nyilatkozat óta kedd estig eltelt időszakban egybehangzó értesülések szerint több olyan levél is született a Labour alsóházi hátországában, amely Blair mielőbbi távozását, vagy legalább a távozás dátumának meghatározását követeli. A legutóbbi, kedd este ismertté vált levél, amelyet 17, a kormányfőhöz egyébként eddig lojális alsóházi képviselő írt alá, Blair mielőbbi távozását sürgeti.

Nem sokkal később Hilary Armstrong szociálisügyi államminiszter a BBC rádiónak azt mondta, hogy szerinte Tony Blair a következő, 2007-es Labour-kongresszusig megválik hivatalától. David Miliband környezetvédelmi miniszter ezt - szintén a BBC-nek nyilatkozva - gyakorlatilag megerősítette, mondván: "általános nézet", hogy a miniszterelnök "még mintegy 12 hónapig folytatja".

Blair maga készítette elő akaratlanul is ezt a helyzetet. A kormányfő - aki a brit baloldal történetében rekordot felállítva egymás után három választást nyert meg a Labour élén - már hónapokkal a legutóbbi, tavaly májusi parlamenti választások előtt, a brit belpolitika történetében példátlan módon bejelentette, hogy negyedszerre, vagyis 2009-ben vagy 2010-ben már nem ő kívánja választási csatába vezetni a pártot. Sem akkor, sem azóta nem közölte azonban távozásának valószínű időpontját, találgatások nem csillapodó özönét indítva el arról, hogy mikor adja át a helyét a mindenki által tényszerűen utódjelöltjének tekintett Gordon Brown pénzügyminiszternek.

KAPCSOLÓDÓ CIKK