Bush elismerte a titkos CIA-börtönök létezését

2006.09.06. 20:58

George Bush amerikai elnök szerdán első ízben ismerte el, hogy a CIA titkos külföldi börtönökben tartott fogva terrorizmussal gyanúsított személyeket, és ott vallatták őket. Bush szerint azonban az így szerzett fontos információk segítségével ártatlan életeket mentettek meg.

Elismerte az amerikai elnök, hogy a Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) tartott fenn titkos külföldi börtönöket, és hogy azokban terrorizmussal gyanúsított személyeket vallattak. George Bush televíziós beszédében - amelyet a szeptember 11-i áldozatok hozzátartozóinak körében tartott - védelmébe vette a CIA-nak a legfontosabb gyanúsítottakra alkalmazott titkos vallatási-kihallgatási gyakorlatát, amely szerinte alapvetően fontos információkhoz juttatja a hatóságokat.

Bush szerint a CIA csupán csekély számú külföldi gyanúsított kihallgatását végzi más országokban, és olyan gyanúsítottakról van szó, akiket felelősség terhel a szeptember 11-i terror-támadásokért, az 1998-as kenyai és tanzániai követség-robbantásokért, illetve a Cole amerikai hadihajó elleni, ádeni robbantásos merényletért.

Nem kínoztak

Bush szerint szükséges, hogy ezeket az embereket olyan miliőbe helyezzék, ahol titkokban őrizhetik és vallathatják őket a szakértők. "Ez a program lehetővé tette, hogy potenciális tömeggyilkosokat távolítsunk el az utcákról, mielőtt még ölhettek volna" - mondta.

Az elnök szerint a CIA az igazságügyi minisztériummal egyeztetve "alternatív módszerek sorát" alkalmazta a vallatások alatt, ugyanakkor azt álította, hogy tiszteletben tartották a rabok emberi jogait, és nem kínozták őket. "Az Egyesült Államok nem kínoz. Nem adtam ere felhatalmazást, és nem is fogok" - idézte a BBC.

Bush egyúttal bejelentette, hogy az al-Kaida 14 kulcsfiguráját - köztük a 2001. szeptember 11-i New York-i és washingtoni terrortámadások tervének kidolgozóját, Hálid Sejk Mohamedet - kiemelték a CIA őrizetéből, és a guantánamói fogolytáborba szállították, ahol felelősségr vonják őket. Az elnök szerint már egyetlen rab sincs a CIA őrizetében, és a foglyoknak megadják a genfi egyezmény alapján nekik járó védelmet.

Az elnök szerint eddig azért nem közöltek részletesebb információkat a titkos programról, mivel még folytak a kihallgatások, és félő volt, hogy ezek nem járnak sikerrel, ha kitudódnak a részletek.

Most az európai kormányokon a sor

A CIA titkos külföldi vallató börtöneiről tavaly adtak először hírt az amerikai lapok, de a kormányzat sokáig nem ismerte el ezek létezését, minek következtében nemzetközi bírálatok középpontjába került. Sorra indultak a vizsgálatok, nemzetközi civil szervezetek, jogvédők, sőt még az Európai Unió is vizsgálni kezdte a titkos börtönökről, illetve az oda rabokat szállító, titkos repülőjáratokról szóló híreket. A programban feltehetően több európai ország kormánya is közreműködött. Most az európai kormányokon a sor, hogy elárulják, mit tudnak ezekről a börtönökről - közölte Dick Marty, a titkos fogolyjáratok és börtönök ügyét vizsgáló Európa Tanács részéről.

[origo]/MTI

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK