Fiúörököse született a japán császárnak

2006.09.06. 8:01

Több mint negyven év után fiúörökös született a japán császári családban. Az újszülöttet császármetszéssel hozta a világra a császár kisebbik fiának felesége. A fiú születése nyomán elcsitulhatnak a viták, amelyek arról folytak, hogy újra lehetővé tegyék-e a császári trón nőági öröklését.

Kisfiú született szerdán a japán császári családban, több mint 40 év óta először. Kiko hercegnő, a császár kisebbik fiának, Akisino hercegnek a felesége császármetszéssel hozta világra az újszülöttet.

A trónöröklési sorrendben - nagybátyja, Naruhito herceg és édesapja, Akisino herceg után - harmadik helyen álló kisfiú megszületésével valószínűleg elcsitulnak azok a viták, amelyek szerint törvényt kellene módosítani annak érdekében, hogy a császár valamelyik lányunokája foglalhassa el a több ezer éves Krizantém trónt, amely a jelenlegi törvények szerint csak férfiágon öröklődik.

A 46 éves Naruhito hercegnek és 42 éves feleségének, Maszako hercegnőnek egy kislánya van, a négyéves Aiko hercegnő. Az 1965-ben született Akisino herceg és 39 éves felesége két kislánnyal büszkélkedhetett eddig, Mako hercegnő 14 éves, Kako hercegnő pedig 11 éves.

A japán császári családnak nincs politikai hatalma, és a II. világháborús vereség után Hirohito császár lemondott isteni eredetéről. Mindazonáltal Japánban a császári család népszerű, és a monarchia intézményét mély tisztelet övezi.

A világ legrégebbi, 2600 éves dinasztiája Amateraszu napistennőtől eredezteti magát. Japán 125 császára között nyolc nő volt - közülük az utolsó az XVIII. században uralkodott. A Krizantém trón birtokosai többnyire szimbolikus figurák voltak, a valódi hatalmat vagy egy befolyásos család vagy egy katonai vezető - sógun - gyakorolta.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK