Nem vallathatnak égetéssel az amerikai katonák

2006.09.07. 13:39

Az amerikai hadsereg szerdán hivatalosan betiltott több durvának ítélt kihallgatási módszert. A jövőben tilos lesz megégetni, elektrosokkal bántalmazni a kihallgatottakat. De nem engedik a jövőben a vízbe fojtás imitálását, és nem lehet megtagadni a raboktól az élelmet, vizet, orvosi ellátást sem.

Betiltottak az amerikai hadseregben a múltban durvának ítélt s emiatt bírált több kihallgatási módszert - jelentette be a washingtoni védelmi minisztérium. Az amerikai hadseregben használatos - 1992-ben összeállított - katonai kézikönyv kihallgatásra vonatkozó fejezetébe a szerdai tájékoztatás szerint belefoglalták többek között a foglyok lemeztelenítésének tilalmát, azt, hogy nem szabad az őrizetesek fejére csuklyát vagy zsákot húzni, sem pedig ragasztószalaggal letakarni a szemüket, tilos ezenkívül ütlegelni, megégetni vagy elektromos sokkolóval megbénítani őket.

Az új szabályozás értelmében általában is tilos bármilyen fizikai fájdalmat okozni a kihallgatottaknak vagy időlegesen megfosztani őket érzékszerveiktől. Nem szabad sem vízbe fojtásukat, sem a kivégzésüket imitálni, sem pedig megtagadni tőlük az élelmet, a vizet vagy az orvosi ellátást. Ezentúl tilos kutyát használni a kihallgatásokhoz.

A katonai kézikönyv nem vonatkozik a Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) által lefolytatott kihallgatásokra, mert, mint azt George Bush amerikai elnök előzőleg elmondta, a hírszerzésre "alternatív" eljárási szabályok vonatkoznak.

Larry Cox, az Amnesty International jogvédő szervezet amerikai igazgatója üdvözölte, hogy a hadsereg lemondott több korábban sokat bírált kihallgatási módszerről, ugyanakkor megjegyezte, továbbra is aggodalomra ad okot az úgynevezett "törvénytelen ellenséges harcosok" kategóriája, amelyet a washingtoni kormányzat vezetett be a Kuba szigeti guantánamói támaszponton őrzött rabok megjelölésére, megtagadva tőlük a hadifogoly státust. A Guantánamón fogva tartottak így hivatalosan kikerültek a genfi egyezmények biztosította, hadifoglyokat megillető oltalom alól.

A Pentagon egy júliusban kiadott irányelve az amerikai legfelsőbb bíróság június végi döntésének megfelelően kiterjeszti ugyan a genfi egyezmények közös 3. cikkében lefektetett embertelen bánásmód tilalmát az "ellenséges harcosokra", de továbbra is megtagadja tőlük a hadifoglyokat a nemzetközi jog szerint megillető jogosítványok széles körét.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK