Ordítva védte magát a sarokba szorított Blair

2006.09.07. 12:09

Egyre inkább elfajul a Tony Blair brit miniszterelnök távozása körül pártján belül kirobbant vita. A Guardian szerint vad üvöltözés színesítette Blair és az ellene intézett puccskísérletek hátterében sejtett, Gordon Brown kancellár szerda délutáni találkozóját. A brit lap szerint Blair ma nyilvános bejelentést tesz az ügyben.

Vad üvöltözés zajlott Tony Blair brit miniszterelnök és Gordon Brown pénzügyminiszter szerda délutáni találkozóján - állítja a Guardian. A Blair legesélyesebb utódának tartott, Brown hívei ugyanis egyre inkább sarokba szorítják a megcsappant népszerűségű kormányfőt és próbálják arra kényszeríteni, hogy minél előbb távozzon a brit Munkáspárt éléről és a miniszterelnöki székből.

Blair a brit lap szerint azzal vádolta a kancellárt, hogy zsarolja. Az egyre mérgesedő pártbeli ellentét a brit kormányba is begyűrűzött. A miniszterelnöki hivatal lemondásra szólította fel többek között a védelmi, illetve az egészségügyi miniszterium egyik középvezetőjét is, akik eleget is tettek a felszólításnak. A helyzet cifrasága, hogy megdorgálásukba Gordon Brown is beleegyezett. Ennek hátterében az állhat, hogy bár több Blair ellen indult munkáspárti puccskísérlet mögött őt sejtik, a kormányfő és a kancellár személyesen nem különbözött még össze a nyilvánosság előtt.

Blair és Brown szerda délutáni találkozóján ugyanakkor a Guardian szerint a kancellár figyelmeztette a kormányfőt, hogy csütörtökön a kormány több vezető tisztségviselője benyújtja lemondását, ha Blair nem tesz megnyugtató lépést távozása kapcsán. A brit lap úgy tudja, Blair ma nyilvánosan is bejelenti, hogy 12 hónapon belül távozik posztjáról. Kérdéses azonban, hogy megelégszik-e ezzel a miniszterelnökét szorongató Brown, aki hónapok óta próbálja elérni hívei segítségével, hogy Blair nyilvánosan jelentse be távozásának pontos dátumát és a hatalomátadás menetrendjét

Blair távozását azután kezdte sürgetni pártja több tagja, hogy a Labour történelmi vereséget szenvedett a májusi helyhetósági választásokon. A Munkáspárt népszerűségét azóta sem sikerült helyreállítani és a Blair távozását követelők attól tartanak, hogy ha a kormányfő még tovább halogatja lemondását, akkor veszélybe sodorhatja a legkorábban 2009-ben esedékes választásokon a Munkáspárt sikerét. Blair támogatói ugyanakkor a folyamatban lévő reformokat féltik a kormányfőváltástól.

Blair és Bronw viszonyát ugyanakkor nehezíti az is, hogy 1994-ben a mostani kancellárt tartották esélyesebbnek a Munkáspárt elnöki székére, de egy titkos megállapodás értelmében félreállt, és átengedte a hatalmat, illetve az ezzel járó miniszterelnök-jelöltséget is Blairnek. Brown így 12 Blair részleges támogatásával eltöltött év, de folyamatos gyanakvás és készülődés után akar újra előlépni.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK