Olajiszap mérgezett meg ezreket Abidjanban

2006.09.09. 15:51

Ezreket betegített meg egy hajórakománynyi vegyianyag Elefátncsontparton. Az olajfinomítókból származó mérgező iszapot Abidjan szemétlerakóiban helyezték el, a mérgezésben hárman meghaltak. Az az események miatt az elefántcsontparti kormány lemondott.

Ötezren betegedtek meg egy külföldi hajóból kirakodott és az elefántcsontparti gazdasági főváros, Abidjan szemétlerakodóiban elhelyezett vegyi hulladéktól, hárman életüket vesztették - közölte szombaton az egészségügyi minisztérium. Péntekig több mint 5000 olyan beteget regisztráltak az egészségügyi intézményekben, akik az augusztus végén kiöntött vegyi hulladéktól betegedtek meg - közölte Siméon N"Da, a minisztérium kommunikációs vezetője.

A betegek többségükben hányásra, bőrkiütésekre, rosszullétre, hasmenésre és fejfájásra panaszkodnak. A Greenpeace környezetvédő szervezet szerint 400 tonna igen mérgező anyagokkal telített, olajfinomítókból származó iszapot raktak ki Abidjanban. A botrány miatt szerdán lemondott Charles Konan Banny kormányfő vezette kormány, fenntartva egy tárcaközi bizottságot, amelynek feladata egy válságterv kidolgozása.