Elhunyt a tongai király, a kannibálcsaládok ura

2006.09.11. 10:39

Több mint 41 éves uralkodás után vasárnap meghalt IV. Taufa'ahau Tupou tongai király. A tongaiak által tisztelt és szeretett uralkodó 88 évesen, hosszú betegeskedés után hunyt el. A világ egykor legkövérebb uralkodója annak ellenére volt népszerű, hogy családja despotikus uralmat gyakorolt a tongaiak fölött. Halála a demokratikus változást követelő mozgalmak felerősödését hozhatja.

Április óta tartó betegeskedés után 88 éves korában meghalt IV. Taufa'ahau Tupou tongai király. Az 1965 óta uralmon lévő Taufa'ahau emlékére feketével és a tiszteletet kifejező bordóval lobogózták fel a középületeket - írja a BBC.

Míg a lakosság félig elnyomva, 33 nemesi család - az Independent szerint kannibáli törzsfőnökök leszármazottai - által kizsákmányolva él, a királyi család palotáiban aranycsapokból folyik a víz, a pezsgő és kaviár pedig számolatlanul fogy. A parlament látszatintézmény, a király bármikor szétzavarhatja.

Bár a királyt sok tongai nagyra becsüli, tavaly májusban a demokratikus átmenetet szorgalmazó tömegtüntetéseket tartottak a fővárosban, Nuku'alofában. Taufa'ahau annak ellenére népszerű, hogy uralkodása leginkább a meg nem valósult, őrült beruházások terveiről volt híres.

Taufa'ahau azzal vált nemzetközileg ismertté, hogy 1976-ben a világ legkövérebb uralkodójaként bekerült a Guinness Rekordok Könyvébe. Közel 200 kilogrammot nyomott, bár az is igaz, hogy a tongaiak általában is a világ leginkább elhízott népei közé tartoznak, a népesség 20 százaléka cukorbeteg.

A király fia, Tupouto koronaherceg átvette hétfőn az ország irányítását, de teljes beiktatásáig egy év is eltelhet. A várakozások szerint az új uralkodónak komoly elégedetlenségi mozgalmakkal kell majd szembenéznie.

Erre utal, hogy apja uralkodásának utolsó éveiben egyre gyakrabban szembesült a kiterjedtebb demokráciát követelő tongai mozgalmakkal. Tavaly több ezren tünettek a főváros utcáin demokraciát és az állami cégek közkézbe helyezését követelve. Hasonló megmozdulásokat korábban sosem szerveztek Tongán.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK