Öt éve, 2001. szeptember 11-én hajtotta végre öngyilkos akcióját 19 radikális iszlamista a New York-i World Trade Center ikertornyai és Pentagon épülete ellen. A 3000 ember életét kioltó támadással új világrend köszöntött be. Hogyan tervezgették az akciót a merénylők? Milyen volt testközelből átélni a robbanást és öt perccel a tornyok összeomlása előtt kijutni a szabad levegőre? Olvassa el az [origo] visszaemlékezését!

"Eljött az ideje, hogy saját földjükön, gyerekeik, katonáik, titkosügynökségeik szeme láttára végezzünk az amerikaiakkal... Irtottuk őket országuktól távol, dicsértessék a magasságos Allah, ma pedig saját szülőföldjükön tizedeljük meg őket" - esküdött fel egy Egyesült Államok elleni akcióra Ahmed Ibrahim Al Haznavi 2001 márciusában. A 20 éves, Csecsenföldet és Afganisztánt megjárt szaúdi fiatalember 2001. június 8-án hamis német papírokkal érkezett Miamiba, ahol 18 társával több hónapos készülődésbe kezdett.

"Ellenőrizd minden szükséges felszerelésedet - a táskád, a ruháidat, a késeidet, végrendeletedet, személyi igazolványaidat, útleveleidet, minden papírodat."
(A 2001. szeptember 11-i merénylők emlékeztetője)

Al Haznawi miami lakótársa, Ziad Jarrah június végén magára hagyta vendégét, mert Las Vegas-ba utazott, hogy találkozzon két másik szaúdival (Hani Handzsúr, Szalem al-Hazmi) és egy Arab Emirátusokból érkezett férfival (Marvan al-Sehhi). Ők négyen az egyiptomi Mohamed Atta al Szajed vezetésével véglegesítették tervüket, melynek lényege: amerikai polgári vagy nukleáris célpontok irányítanak eltérített repülőket.

"Mielőtt elindulsz, ellenőrizd, hogy biztonságban vagy-e... ellenőrizd, hogy senki nem követ-e..."

A 18 férfi 2001 nyarán hozzálátott a terv végrehajtásához szükséges pénz összegyűjtéséhez. Hamis, hasraütéssel kitalált személyazonosító adatok alapján számlákat nyitottak és nagy összegű átutalásokat vettek fel. Egymás között cserélgették személyazonosító igazolványaikat, útleveleiket, jogosítványaikat. A csoport vezetője, Mohamed Atta szabadon mászkált és repült mindenfelé az Egyesült Államokon belül annak ellenére, hogy vízuma hónapokkal korábban lejárt, egy közúti szabálysértés miatt elrendelt rendőrségi meghallgatáson pedig nem jelent meg, ezért körözést adtak ki ellene.

"Tárd nagyra az elmédet, tárd nagyra a szívedet mindennel kapcsolatban, ami rád vár."

A csoport tagjai az Egyesült Államok különböző városaiban tűnnek fel a nyár folyamán. Hol permetező repülők bérlési lehetőségeiről érdeklődtek, hol egymotoros kisgépet béreltek, hol pár nap alatt több ezer kilométert tettek kölcsönzött autóikba, hol pedig látszólag cél nélkül repkedtek ide-oda különböző amerikai városok között.

Közben véglegesedett az elképzelés. Az amerikai nukleáris célpontok elleni támadást túl bonyolultnak találták és úgy érezték, egy ilyen akció nem lenne kellőképpen szimbolikus. Szeptember 7-én a társaság egy része egy hollywoodi bárban tűnt fel. A személyzet szerint Atta közel négy órán át játszott egy flipperen, miközben mértéktelenül nyakalta az áfonyaszörpöt.

"Emlékeztesd magad, hogy ezen az estén rengeteg kihívással kell szembenézned. De szembe kell velük nézned és meg kell értened őket teljes mértékben... Mindenki gyűlöli a halált, mindenki fél a haláltól. De csak a hívők, akik ismerik a halál utáni életet és a halál utáni jutalmat, csak ők fogják keresni a halált."

Az egyik eltérítendő gép vezetésére kijelölt Ziad Jarrah utolsó óráit azzal töltötte, hogy levelet írt Németországban élő török barátnőjének. "Megtettem, amit meg kellett tennem" - írta már előre és felszólította a lányt, őrizze meg tisztaságát, hogy a Paradicsomban újra találkozhassanak. Majd még arra figyelmeztette: "Büszkének kell lenned rám, mert ez igazi büszkeség és végül meglásd, mindenki boldog lesz".

"Győződj meg róla, hogy tiszta vagy, hogy a ruháid makulátlanok, beleértve a cipődet is."

2001. szeptember 11. az ENSZ nemzetközi békenapja volt csendes, nyugodt idővel, tiszta látási viszonyokkal. Mohamed Atta majdnem lekéste Portlandből Bostonba tartó hajnali gépét, a 19 gépeltérítő közül 10-et pedig gyanúsnak találtak a biztonsági szolgálatok, ezért a szokásosnál szigorúbb ellenőrzésnek vetették őket alá. Ennek ellenére mindannyian feljutottak a kiszemelt repülőkre.

"Tisztítsd meg a szíved és szabadítsd meg a földi gondoktól. A bolondságokra elvesztegetett idő véget ért. Eljött az ítélkezés pillanata. Épp ezért ezeket az utolsó órákat, amik életünkből hátramaradtak, imádkozással kell töltenünk, hogy Isten bocsánatáért esedezzünk. Ezután már boldog életet élhetünk az időtlen Paradicsomban. Légy bizakodó. A próféta is mindig bizakodó volt."

Helyi idő szerint 2001. szeptember 11. délelőtt 8:46 és 10:03 között két repülő a New York-i World Trade Center ikertornyaiba, egy a Pentagon épületébe csapódott, egy pedig lezuhant Pennsylvaniában. Összesen 3000 ember halt meg.