Hatnapos bajorországi látogatásának utolsó előtti napján bátyjával, a 82 éves Georg Ratzingerrel ebédelt XVI. Benedek. A pápa ellátogatott szülei sírjához is.

Bátyjával ebédelt, majd szülei és testvére sírját kereste fel szerdán Regensburgban XVI. Benedek pápa. A bajorországi látogatás utolsó előtti napjának programja szigorúan magánjellegű volt. A katolikus egyházfő kora délelőtt felszentelte a regensburgi Alte Kapelle új orgonáját, majd 82 éves bátyját, Georg Ratzinger tiszteletest kereste fel.

Georg Ratzinger, aki tavaly súlyos szívproblémákkal küszködött, s szervezetébe szívritmus-szabályozót ültettek be, az elmúlt napokban a pápa több hivatalos programján is részt vett. A találkozóról semmit nem közöltek, de az idősebbik Ratzinger korábban több interjúban is hangoztatta: kettejük kapcsolatában semmi nem változott, s továbbra sem fogja öccsét XVI. Benedeknek szólítani. Georg Ratzinger egyébként harminc éven át, 1994-es nyugalomba vonulásáig a regensburgi gótikus katedrális karnagya volt.

Az ebédet követően Josef és Georg Ratzinger együtt keresték fel a ziegetsdorfi temetőben szüleik és testvérük sírját. Ugyancsak együtt látogatták meg azt a Regensburg közvetlen közelében fekvő pentlingi házat is, ahol a pápa fiatalkorában lakott s ahová hivatalosan még ma is be van jelentve.

XVI. Benedek pápa csütörtökön a Münchentől alig több mint harminc kilométerre fekvő Freising városába, az egykori nagy befolyású püspöki központba látogat, ahol - a helyi dómban - felszentelt papokhoz és diakónusokhoz intéz beszédet. Délben a müncheni repülőtéren búcsúztatják a katolikus egyházfőt, aki a hatnapos "szülőföldi" látogatást befejezve visszaindul Rómába.