Strasbourg dönt a vörös csillagról

2006.09.13. 7:19

A strasbourgi emberi jogi bíróság dönthet a vörös csillag használatának magyarországi tilalmáról. A bíróság ugyanis befogadta Vajnai Attila beadványát, aki ellen azért indult bírósági eljárás, mert 2003 februárjában - a Munkáspárt alelnökeként - egy utcai rendezvényen ötágú vörös csillagot tűzött zakójára.

Befogadta Vajnai Attila vörös csillag használatának magyarországi tilalmával kapcsolatos beadványát a strasbourgi emberi jogi bíróság - tájékoztatta a Magyarországi Munkáspárt 2006 alelnöke az MTI-t.

Vajnai Attila ellen azért indult eljárás, mert 2003 februárjában - a Munkáspárt alelnökeként - egy utcai rendezvényen ötágú vörös csillagot tűzött zakójára. A Pesti Központi Kerületi Bíróság ezért első fokon egy éves próbára bocsátotta őt, majd fellebbezése után az ügy a Fővárosi Bíróság elé került, amely 2004 júniusában az Európai Bírósághoz fordult, arról kérve állásfoglalást, megfelel-e az uniós joggyakorlatnak a magyar szabályozás.

Egy évvel később az európai bírói fórum úgy foglalt állást, hogy nincs hatásköre az ügyben; ezt követően a Fővárosi Bíróság jogerős ítéletében helyben hagyta az első fokú döntést. Vajnai Attila a tárgyaláson és az ítélethirdetéskor is vörös csillagot viselt zakóján, s amikor a bíró annak levételére szólította fel, egy vörös sállal takarta el a jelvényt.

Vajnai Attila ellen ezt követően, az utóbbi két évben is több eljárás indult, mivel megemlékezéseken, politikai rendezvényeken vörös csillaggal a zakóján jelent meg, illetve az általa szerkesztett internetes oldalon feltűnt a szimbólum.

KAPCSOLÓDÓ CIKK