A NAÜ szerint valótlanságokat állít Iránról az USA

2006.09.14. 18:08

A Nemzetközi Atomenergia Ügynkség szerint valótlanságok, félrevezető állítások szerepelnek abban az amerikai kongresszusi jelentésben, amely az iráni atomprogramról készült. A jelentés írója szerint a dokumentum segít megértetni az amerikaiakkal, hogy Irán veszélyes.

A Nemzetközi Atomenergia Ügynökség (NAÜ) ellenőrei először bírálták az Irán nukleáris képességeiről szóló amerikai kongresszusi jelentést. A NAÜ szerint az anyag túloz, egyes részei felháborítóak, tisztességtelenül hazug állításokat tartalmaznak. A NAÜ ellenőrei szerint a képviselőház egy bizottsága által a közelmúltban készített jelentésben "téves, félrevezető és megalapozatlan" állítások szerepelnek. Az ENSZ szerint a bizottsági dokumentumból az olvasható ki, hogy Irán meglehetősen előre jutott az atomfegyver előállítása felé vezető úton, amit azonban sem a világszervezet ellenőrei, sem az amerikai felderítés nem erősített meg.

Peter Hoekstra, a szóban forgó bizottsági jelentést néhány hete ismertető kongresszusi képviselő azt mondta: az anyag segít abban, hogy az amerikai közvélemény megértse, Irán fenyegetést jelent. A jelentést egy volt CIA-tiszt, Frederick Fleitz készítette, aki John Bolton amerikai ENSZ-nagykövet tanácsadója volt. A volt külügyi tanácsadónak nagy szerepe volt abban, hogy az amerikai kormány Bush első elnöki ciklusában mereven elutasított minden tárgyalást Iránnal.

Az ENSZ nukleáris felügyeleti szervezete, a NAÜ korábban, az iraki háborút megelőzően már nyílt összeütközésbe került a Bush-kormányzattal Bagdad állítólagos tömegpusztító fegyvereit illetően. Washington és a NAÜ között kis híján megszakadt a kapcsolat, amikor az ügynökség felfedte, hogy az amerikai kormány hamisított dokumentumokra alapozta az iraki atomprogramra vonatkozó érveit. Washington sikertelenül kísérelte meg a később Nobel-békedíjjal kitüntetett Mohamed el-Baradei főigazgató eltávolítását.

Az ENSZ-ellenőrök ezúttal azt állítják: az amerikai kongresszusi bizottság iráni jelentésében több lényeges kérdésben valótlanság szerepel. Nem igaz például, hogy Irán a natanzi erőműben atomfegyver előállításához szükséges dúsítási fokú uránt állít elő. A NAÜ adatai szerint Irán ugyanis soha nem gyártott 90, legfeljebb 3,5 százalékos dúsítású uránt.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK