Bush békés úton oldaná meg az észak-koreai atomvitát

2006.09.14. 19:59

Az Egyesült Államok békés úton szeretné megoldani az észak-koreai atomvitát, de Phenjan nukleáris ambíciói fenyegetést jelentenek a térségben - jelentette ki George Bush csütörtökön Washingtonban.

Az amerikai elnök dél-koreai kollégájával, Ro Mu Hjonnal találkozva mondta ezt. Mindketten hangsúlyozták, hogy vissza akarják csalogatni Észak-Koreát a phenjani atomprogramról folyó hathatalmi tárgyalásokhoz, nem törődve azzal, hogy ennek legalkalmasabb módjáról nem egyezik a véleményük.

Bush azt mondta, hogy a hathatalmi tárgyalások tavaly november óta tartó észak-koreai bojkottja csak megerősítette a többi öt országot - az Egyesült Államokat, Dél-Koreát, Kínát, Japánt és Oroszországot - abban a szándékukban, hogy rábírják Phenjant az atomprogramjától való elállásra.

Mióta Észak-Korea távol tartja magát a leszerelési tárgyalásoktól, aggodalmak merültek fel világszerte, hogy a kommunista állam esetleg atombomba-kísérletre készül. Phenjan a nemzetközi figyelmeztetésekkel dacolva júliusban hét rakétakísérletet is végrehajtott.

Egyes megfigyelők szerint a válság megoldási módozataival kapcsolatban Washingtonból és Szöulból érkező eltérő üzenetek arra késztethették Phenjant, hogy bővítse nukleáris fegyvertárát, miközben egyre inkább elszigetelődik.

A Bush-kormány a keményebb megközelítés híve, nem hajlandó Észak-Koreával tárgyalni a hathatalmi kereteken kívül, Ro ezzel szemben igyekszik lekötelezni az észak-koreai vezető, Kim Dzsong Il kommunista kormányát. A dél-koreai elnök washingtoni látogatásának "visszafogottságából" sokan arra következtettek, hogy törések keletkeztek a két országnak az öt évtizeddel ezelőtti koreai háború idején összekovácsolt szövetségében. Bushsal lezajlott találkozója előtt Ro is úgy nyilatkozott, hogy az emberek mindkét országban "igen aggódnak a Korea és az Egyesült Államok közötti kapcsolatok jelenlegi állapota miatt".

KAPCSOLÓDÓ CIKK