Háborús bűnökkel vádolják a Hezbollahot

2006.09.14. 13:44

Háborús bűnökkel vádolja a Hezbollahot az Amnesty International. A libanoni síita szervezet a jogvédők szerint súlyosan megsértette az emberi jogokat, amikor a nyári konfliktus alatt izraeli polgári célpontokat lőtt rakétáival. A jogvédők korábban Izraelt is elmarasztalták a civil célpontok elleni támadások miatt.

Megsértette az emberi jogokat a libanoni Hezbollah síita szervezet, amikor a nyári izraeli-libanoni konfliktus során szándékosan célba vette az izraeli polgári lakosságot - áll az Amnesty International (AI) csütörtökön kiadott állásfoglalásában. A jogvédők háborús bűncselekményekkel vádolják a szervezetet. Az AI szerint az összecsapások egy hónapja alatt a Hezbollah csaknem négyezer rakétát lőtt ki Észak-Izraelre, amelyek megöltek 43 polgári személyt, és súlyosan megsebesítettek 33-at. A támadások következtében több százezer izraeli kényszerült óvóhelyre vonulni vagy elhagyni lakhelyét.

Az AI szerint 900, "eredendően pontatlan" Katyusa rakétát - a polgári és a katonai célpontok megkülönböztetését előíró alapelv nyílt megsértésével - közvetlenül városi térségekre lőttek ki. Ezek között olyan rakéták is voltak, amelyek több ezer fémgolyót tartalmaztak a még nagyobb pusztítás érdekében. Egy ilyen rakéta ölt meg az egyik támadás során egyszerre nyolc vasúti dolgozót.

Az Amnesty International képviselőivel folytatott beszélgetéseken a szervezet tagjai azt állították, hogy a rakétatámadások a libanoni polgári lakosság elleni izraeli akciók megtorlásai voltak, céljuk ezek megakadályozása volt. Az Amnesty International főtitkára, Irene Khan szerint azonban az izraeli városok és falvak elleni támadások kiterjedése, a pusztító fegyverfajták válogatás nélküli használata, továbbá a Hezbollah-vezetés azon nyilatkozatai, amelyek megerősítik a civilek elleni támadások szándékos jellegét, teljesen egyértelművé teszik, hogy a Hezbollah megsértette a hadviselés szabályait. A főtitkár szerint Izrael lépései semmilyen módon nem igazolja a Hezbollah jogsértéseit.

Az emberi jogi szervezet már a konfliktus idején, július végén kiadott nyilatkozatában háborús bűncselekményekkel vádolta meg Izraelt és a Hezbollahot egyaránt, és nemzetközi fegyverszállítási tilalmat követelt mindkét féllel szemben. Csütörtökön ugyanakkor felszólította az ENSZ-t, hogy vizsgálja ki a két fél által elkövetett jogsértéseket.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK