Muszlim tagja lehet az amerikai kongresszusnak

2006.09.14. 13:20

Liberális politikát ígér az amerikai törvényhozás várhatóan első muszlim tagja. A novemberi időközi választáson demokrata színekben induló afroamerikai ügyvéd, Keith Ellis 19 éves kora óta hithű muzulmán, de a politikába nem akarja belekeverni vallását. Ellis várhatóan nyer is körzetében, mivel hagyományosan demokrata többségű helyen indul.

Történelmet írhat Keith Ellison amerikai kongresszusi képviselőjelölt a novemberi időközi kongresszusi választáson. A 43 éves politikus lehet ugyanis az amerikai törvényhozás első muszlim vallású tagja. Ehhez ugyan még meg kell nyernie a választást körzetében - a minnesotai 5. körzetben - ám azzal, hogy a jelöltállító szavazást ő nyerte, szinte már bent is van a kongresszusban. A választási körzet ugyanis a javarészt liberális Minneapolist öleli fel, amely az amerikai Demokrata Párt - amelynek színeiben Ellison indul - egyik hagyományos bástyája - írja a brit Independent.

Az afroamerikai ügyvéd Ellis, a minnesotai állami törvényhozás tagja olyan riválisokat utasított maga mögé a jelöltállítón, mint a körzet korábbi, hosszú időn át szolgáló kongresszusi képviselőjének kabinetfőnöke vagy az USA legbefolyásosabb nőszervezete által is támogatott állami szenátor. A novemberi választáson egy republikánus és egy zöldpárti jelöltet kell kiütnie, ám az előzetes felmérések szerint egyik sem veszélyezteti sikerét.

Ellis diákként, 19 évesen tárt át az iszlám hitre, napjában ötször imádkozik, ám mint közölte, "nem muszlim jelöltként indul". Ehelyett azt ígéri, igazi liberális politikát folytat majd. Hevesen ellenzi az iraki inváziót, kampánya során az államilag támogatott általános egészségügyi szolgáltatások és a minimumbér jelentős emelése mellett érvelt.

KAPCSOLÓDÓ CIKK