Óvatosabb a Külügy az állítólagos magyarveréssel

2006.09.14. 13:00

A vizsgálatok ereményére vár és hivatalosan nem tájékozódik a Külügyminisztérium a szlovákiai magyar diáklány állítólagos nyitrai megverése ügyében. A szlovák kormányfő kedden jelentette be, hogy a szlovák rendőrség bizonyítékai szerint kitaláció az augusztusi nyitrai magyarverésről szóló történet. M. Hedvig védi korábbi állításait.

Szlovákiában jogállamiság van, ezért a magyar kormány bízik abban, hogy a Nyitrán tanuló diáklány ügyében a vizsgálat megnyugtató eredményt hoz - mondta Polgár Viktor külügyi szóvivő csütörtökön. Azt várjuk, hogy minden kétséget kizáróan eloszoljanak azok a kételyek, amelyek az ügyet körüllengik, ez Magyarország és Szlovákia érdeke egyaránt - fogalmazott.

A szlovák miniszterelnök és a belügyminiszter kedden jelentette be: a nyitrai magyar diáklányt - állításával ellentétben - nem verték meg augusztus 25-én, és az eset Pozsony szerint kitaláció. Polgár Viktor csütörtökön elmondta, hogy az ügyben a nyomozás folytatódik, de a magyar kormány nem kéri el a vizsgálati anyagokat Pozsonyból.

"Úgy beállítani az ügyet, hogy az egész koholmány, nincs mögötte semmi, az nagyon leegyszerűsítő megközelítése a történteknek. A magyarellenesség nem Nyitrával kezdődött" - mondta Polgár. A szóvivő szerint Ján Slota magyarellenes kijelentései miatt Göncz Kinga külügyminiszter már jóval az augusztus 25-i nyitrai eset előtt tiltakozott levélben.

A szlovák álláspont szerint légből kapott magyarverés ügye tovább élezte a magyar-szlovák viszonyt. Gyurcsány Ferenc miniszterelnök felvetette Robert Fico és kormánya felelősségét a magyarellenes hangulat éleződése miatt. Fico keddi sajtótájékoztatóján ugyanakkor arra utalt: a vizsgálati eredmények fényében bocsánatkérést vár Gyurcsánytól.

M. Hedvig, a nyitrai eset állítólagos elszenvedője továbbra is védi korábbi állításait. Szerdai sajtótájékoztatóján azt mondta, a vallomása körüli bizonytalanságok abból fakadnak, hogy az eset több részletét pszichológus segítségével tudta csak feleleveníteni.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK