Újabb két Hamász-vezetőt tartóztattak le

2006.09.14. 15:31

Letartóztatott két újabb Hamász-vezetőt az izraeli hadsereg. A palesztin szervezetnek eddig összesen 64 tagját vették őrizetbe azóta, hogy a palesztinok elraboltak egy izraeli katonát a nyár elején. A héten ugyanakkor szóba került 18 Hamász-tag szabadon engedése, ám sorsukról később döntenek. Egyesek a katona kiszabadításáról folyó alkudozásokat sejtik a háttérben.

A Hamász palesztin mozgalom újabb hét káderét - köztük két városi tanácsost - tartóztatott le az izraeli hadsereg, egy palesztint pedig lelőttek csütörtökön. A letartóztatások szerda éjszaka történtek Betlehemben, a megszállt palesztin területen - közölte a Hamász. Az izraeli hadsereg megerősítette a tényt, de okát nem hozta nyilvánosságra.

Az izraeli hadsereg 64 Hamász-vezetőt és aktivistát, köztük nyolc minisztert és 29 parlamenti képviselőt fogott el azóta, hogy a Gázai övezetben június 25-én palesztinok elraboltak egy izraeli katonát. A letartóztatottak közül 18 szabadlábra helyezését kedden elrendelte egy katonai bíróság, ám a döntést a katonai ügyészség csütörtökön megfellebbezte. Sorsuk hétfőn dől el. Izraeli hírmagyarázatok szerint a szabadon bocsátás része annak az alkufolyamatnak, amelynek célja a katona kiszabadítása, de hivatalosan ezt cáfolják.

Az izraeli hadsereg agyonlőtt csütörtökön egy palesztin férfit a rafahi határátkelőhelynél, mert "gyanúsan megközelítette a katonákat, és veszélyt jelentett rájuk". A férfinál nem találtak fegyvert.

KAPCSOLÓDÓ CIKK