Meghalt Oriana Fallaci

2006.09.15. 9:02

Elhunyt Oriana Fallaci világhírű olasz író, újságíró. Ismert volt interjúiról, az utóbbi években pedig az iszlámot kritizáló írásai váltottak ki figyelmet.

Fallaci hosszan tartó, gyógyíthatatlan betegségben szenvedett, és 77 éves korában, egy firenzei kórházban érte a halál - jelentette az olasz média. Tudósításai a világ legnagyobb példányszámú lapjaiban jelentek meg, a The Times, a Life és a The New York Times hasábjain. Az 1968 évi mexikói zavargások során puskagolyó sebesítette meg. A vietnami háborúban amerikai harci repülőgépek bevetésein vett részt.

Híres volt interjúiról, a Los Angeles Times még évtizedekkel ezelőtt úgy jellemezte Fallacit: az a riporter, akinek senki nem tud nemet mondani. Egyik legnagyobb visszhangot kiváltó interjúját Henry Kissingerrel, Nixon elnök nemzetbiztonsági tanácsadójával, külügyminiszterével készítette. Kissinger elismerte, hogy a vietnami háború haszontalan volt, és saját magát egy a szekérhadat vezető, magányosan lovagló cowboyhoz hasonlította. Kissinger később azt írta, ez volt a legkatasztrofálisabb interjú, amit valaha is adott.

Készített interjút más ismert személyiségekkel: többek között Lech Walesával, Omar Kadhafival, Teng Hsziao-pinggel, Golda Meirrel, Homeini ajatollahhal, Willy Brandttal.

Legjobb negyven interjúját Interjú a történelemmel címmel gyűjtötte össze, A haszontalan nem című riportkötetében pedig az ázsiai nők életét mutatja be. Ebben azt írta: "A férfiak alapvető problémái gazdasági, társadalmi kérdésekből erednek, a nők fő gondjai elsősorban abból származnak, hogy nők". Fallaci felfogásában a nőkérdés emberkérdés, s a nők helyzete a társadalom általános állapotát jellemzi.

Az utóbbi években nagy visszhangot váltottak ki az iszlámmal kapcsolatos nézetei. A 2001. szeptember 11-i támadások után Düh és büszkeség című könyvében elítélte az iszlámot, amely szerinte egy totaliárius erő, és a nyugati civilizáció elpusztítása a célja. Emiatt sokan bírálták, iszlámgyűlölőnek nevezték, a könyvet be akarták tiltani Franciaországban, de a bíróság a kérelmet elutasította. Olaszországban per is indult ellene az iszlám gyalázása miatt, az idén júniusban kezdődött tárgyaláson a súlyos beteg írónő nem jelent meg.

Fallaci Firenzében született spanyol és olasz származású, szegény, négygyerekes családban. Műasztalos apja részt vett az antifasiszta ellenállásban, Oriana is végzett illegális tevékenységet a Szabadság Önkéntesei nevű szervezetben. Két évig orvosnak tanult, tandíját cikkeinek jövedelméből fizette. Magánéletéről sosem nyilatkozott, a házasságot börtönnek mondta, ahol az első rab a nő.

Munkájáról a következőképpen beszélt: "Az újságírás különleges és szörnyű kiváltság. Minden szakmai tapasztalatomért a lelkem egy darabjával fizetek. Mindegyik portré az enyém. Ezek különös keverékei eszméimnek, temperamentumomnak, türelmemnek, minden a kérdésekhez vezet. Az interjú az én szerelmi történetem". Élete utolsó éveiben New Yorkban élt, 2004-ben írt öninterjúja búcsújának tekinthető.

[origo]/MTI

KAPCSOLÓDÓ CIKK