Fokozott biztonsági óvintézkedéseket vezettek be Castel Gandolfóban, a pápa nyári rezidenciáján a szokásos vasárnapi úrangyala imádság előestéjén - közölték szombaton név nélkül nyilatkozó olasz illetékesek.

Vasárnap XVI. Benedek a szokás szerint pontosan délben megjelenik a Róma közelében fekvő rezidenciája erkélyén, s a belső kertben összegyűlt hívők és kíváncsiskodók előtt mondja el Angelusát, úrangyala imádságát. Az idézett források szerint az óvintézkedések mindenesetre nagyon diszkrétek lesznek, hogy ne zavarják meg az imádság megszokott légkörét, ugyanakkor sokkal több részletre terjednek ki, aprólékosabbak lesznek, és a szokásosnál jóval nagyobb területet ellenőriznek.

Olasz részről nem indokolták a pápa védelmének megerősítését, de valószínűsíthető, hogy az a muszlim világban a katolikus egyházfő regensburgi előadása kiváltotta felháborodással, szélsőségesek fenyegetéseivel magyarázható.

Szombaton a Vatikán és Róma elleni támadással fenyegetett a pápa iszlámról és a dzsihádról mondott szavai miatt egy iraki fegyveres csoport. "Esküszünk, hogy elpusztítjuk kereszteteket Róma szívében, a Vatikánt támadás éri majd és pápátok siratni fogja" - állt a Dzsais al-Mudzsahidin iraki fegyveres csoportnak az interneten közzétett közleményében.