Agyonlőttek egy apácát Szomáliában

2006.09.17. 15:15

Agyonlőttek egy olasz katolikus apácát a szomáliai főváros egyik kórházában. Egy helyi vallási vezető szerint a gyilkossággal valószínűleg a pápa szavait bosszulták meg.

Orvosi források közlése szerint ismeretlen fegyveresek törtek be a Mogadishu déli részében lévő S.O.S. nő- és gyermekkórházba, és tüzet nyitottak az apácára, majd elmenekültek. A nővér belehalt a sérüléseibe. Az áldozat közel hetven éves volt, és már régóta Szomáliában élt. A lövöldözésben meghalt a kórház biztonsági őre is.

Egy név nélkül nyilatkozó helyi muzulmán vezető véleménye szerint igen nagy a valószínűsége, hogy a gyilkosokat XVI. Benedek szavai miatt érzett dühük vitte rá e bűntett elkövetésére. A helyi hatóságok közölték, hogy két személyt letartóztattak.

Szombaton a Szomália - az egykori olasz gyarmat - nagy részét uraló Iszlám Törvényszékek milíciái az egész muzulmán világot felszólították a pápa meggyilkolására. Egyik vezetőjük szerint mindenkit meg kell ölni, aki megsérti Mohamed prófétát.

XVI. Benedek meggyilkolására szólított fel egy, az al-Kaidának tulajdonított videofelvétel, miután a pápa egy korábbi előadásában azt mondta: Mohamed csak gonoszságot és embertelenséget hozott a világba. Az al-Kaida mellett más iszlám csoportok is a Vatikán és Róma elleni támadással fenyegetőznek az interneten.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK