Oroszország megvétózhatja a Koszovó státuszára vonatkozó döntést, ha az nem felel meg az érdekeinek - közölték hétfőn Oroszország szerbiai és koszovói diplomáciai képviseletének vezetői.

A koszovói rendezést felügyelő kontaktcsoport küszöbön álló tanácskozásán és a ENSZ Biztonsági Tanács ülésén Oroszország megerősíti "a koszovói rendezés kérdésével kapcsolatos határozott álláspontját" - mondták el orosz diplomaták.

"Oroszország mint az ENSZ Biztonsági Tanácsának állandó tagja csorbíthatatlan vétójoggal rendelkezik, amellyel élhet is, ha a Koszovó státuszának meghatározása nem felel meg a nemzetközi jognak és Oroszország érdekeinek" - közölte Szergej Bazdnyikin, az szerbiai orosz nagykövetség hivatalának vezetője. Bazdnyikin hétfőn Pristinában találkozott Fatmir Seijdu koszovói elnökkel, aki köszönetét fejezte ki az orosz vezetésnek a koszovói probléma megoldása érdekében kifejtett erőfeszítéséért.

A kontaktcsoport ülését és az ENSZ BT tanácskozását - amelyen politológusok szerint Koszovó szempontjából várhatóan sorsdöntő döntések születnek - szeptember 20-án, illetve 22-én tartják New Yorkban.

Vojislav Kostunica, szerb kormányfő szerint Koszovó esetleges elszakadása Szerbiától - amely ily módon elveszítené területének 15 százalékát -, az a jelenlegi világrend megkérdőjelezését jelentené, és súlyosan fenyegetné az egész térség biztonságát.