Irán szórakozik a nyugati államokkal

2006.09.18. 16:35

Újra növekszik a bizonytalanság az iráni atomvitában, miután a teheráni kormányszóvivő hétfőn bejelentette: félreértés azt gondolni, hogy országa időlegesen felhagy urándúsító tevékenységével. A fenygetőnek tartott iráni atomtevékenység időleges leállításáról a múlt héten számolt be Javier Solana, az EU külpolitikai főképviselője az iráni főtárgyalóval folytatott megbeszélései után.

Irán szerint a nyugati államok félreértették, hogy Teherán kész az urándúsítási program időleges felfüggesztésére - közölte hétfőn Golámhoszein Elham iráni kormányszóvivő. Elham szerint az iráni kabinet nem hozott ilyen értelmű döntést. Javier Solana, az EU külpolitikai főképviselője a múlt héten, Ali Laridzsáni iráni főtárgyalóval folytatott megbeszélései után jelentette be: Teherán hajlandó felfüggeszteni urándúsító tevékenységét, hogy ez ne befolyásolja a nyugati államokkal folytatott esetleges tárgyalásait.

A helyzetet bonylítja az is, hogy az Irán elleni esetleges szankciók bevezetését eddig támogató Franciaország hétfőre meggondolta magát. Jacques Chirac francia államfő hétfőn bejelentette, hogy országa nem támogatja az Irán elleni büntetőintézkedéseket, hanem tárgyalást akar a kérdésről - írja a BBC.

Ezzel Oroszországgal és Kínával együtt már három olyan ország van az Irán elleni szankciókról döntő ENSZ Biztonsági Tanácsában, amely nyilatkozatai alapján előnyben részesítené a tárgyalásos megoldást az év eleje óta húzódó iráni atomvitában. Mindhárom ország vétóval rendelkezik a BT-ben, így egyre valószínűtlenebbnek tűnik, hogy a makacskodó Teheránnak büntetőintézkedésekkel kell szembenéznie.

Iránt az év elején az Egyesült Államok és európai szövetségesei (Nagy-Britannia, Franciaország, Németország, Oroszország) és Kína fenyegették meg szankciókkal arra az esetre, ha nem hagy fel a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség által is gyanúsnak tartott atomkutatásaival. Irán állítja: békés célra, energiaigényének kielégítésére dúsít uránt, Washington és európai szövetségesei szerint azonban kutatási eredményeit fegyverkezésre akarja használni Irán.

Az amerikai vezetéssel indított diplomáciai offenzíva már nyár végén kifulladt, Irán egészen egyszerűen nem állította le urándúsító tevékenységét a kitűzött határidőig, augusztus 31-éig, ráadásul a szankciók bevezetését eredetileg támogató orosz és kínai diplomácia is visszakozott.

[origo]/MTI

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK