Vértelen katonai puccs Thaiföldön

2006.09.19. 20:53

A thaiföldi hadsereg egyetlen puskalövés nélkül átvette kedden a hatalmat Bangkokban. Az összes thaiföldi televízióban felolvastak egy közleményt, amely szerint a thai hadsereg katonái ellenőrzésük alá vonták a kormányzati központot. A miniszterelnöki teendők ellátásával Szondhi Bunjaratgin tábornokot bízták meg.

A thai fegyveres erők csak "ideiglenes jelleggel" ragadták magukhoz a hatalmat, s hamarosan "visszaadják azt a thai népnek" - mondta tévényilatkozatában a puccsisták szóvivője, Prapart Szakuntanak altábornagy. Szavai szerint azért volt szükség a katonai hatalomátvételre, mert Thakszin Sinavatra miniszterelnök kormánya megosztotta az országot, és országlása alatt burjánzott a korrupció.

A fegyveres erők szerda reggel Szondhi Bunjaratgin tábornokot bízták meg a miniszterelnöki teendők ellátásával. Szondhi tábornok Bhumibol Aduljadedzs király hűséges hívének számít. Muzulmán vallású, akit képesnek tartanak arra, hogy leszámoljon az ország déli részén zajló muzulmán felkeléssel.

A szóvivő bejelentette, hogy a Szonthi Bunjaratglin tábornok vezette hadsereg statáriumot vezetett be. Egyúttal azt is közölte, hogy a hadsereg felfüggesztette az ország 1997-es alkotmányának érvényességét, valamint a kormány, a parlament és az alkotmánybíróság tevékenységét. Ugyanakkor azonban - a hadsereg vezetői nevében - a fegyveres erők feltétlen hűségéről biztosította Bhumibol Aduljadedzs királyt. Jelezte: a fegyveres erők vezetői jelentkeznek az uralkodónál, hogy vele egyetértésben alakítsák meg az ország új, ideiglenes kormányát.

A kormányfő jelenleg New Yorkban tartózkodik, ahol részt vesz az ENSZ Közgyűlésének ülésszakán. Felhívta onnan az állami kézben lévő Kilences csatorna tévét, és bejelentette, hogy rendkívüli állapotot hirdet ki.

Magyar állampolgár nem fordult segítségkéréssel vagy tanácsért a Magyar Köztársaság bangkoki nagykövetségéhez azóta, hogy (helyi idő szerint) kedd este (közép-európai idő szerint kedd délután) katonai hatalomátvétel kezdett kibontakozni a thaiföldi fővárosban - jelentették be bangkoki magyar diplomáciai források. E tájékoztatás szerint az egész országban, főbb turizmus-központban jelenleg nyugodt a helyzet.

A puccs kiváltó oka a hivatalban lévő kormányfő gazdasági tevékenysége válthatta ki. Ellenfelei szerint a dúsgazdag üzletember-miniszterelnök sokszorosan visszaélt hatalmával, hogy gyarapítsa családi vagyonát. Ellenzéki vádak szerint olyan értelemben változtatta meg a törvényeket, hogy ne lehessen őt felelősségre vonni hatalmi visszaélésekkel elősegített vagyonosodásáért.

KAPCSOLÓDÓ CIKK