A lengyel kormányzó pártok szerdán úgy határoztak, hogy változatlan formában fenntartják a koalíciót, és ezzel elhárítják az előre hozott választások veszélyét, a költségvetés tervezete és az afganisztáni katonai szerepvállalás körül kialakult nézeteltéréseik ellenére - közölte a kormányszóvivő.

"A koalíció még mindig létezik. Még mindig ép, jóllehet nem zárhatunk ki egyetlen forgatókönyvet sem, beleértve az előre hozott választásokat is" - jelentette ki Jan Dziedziczak kormányszóvivő újságíróknak, miután véget ért a hárompárti koalíció vezetőinek tanácskozása.

Jaroslaw Kaczynski miniszterelnök korábban úgy nyilatkozott, hogy kockán forog konzervatív pártjának, a Jog és Igazságosságnak (PiS) két kisebb radikális párttal, a baloldali populista Önvédelemmel és a jobboldali nacionalista Lengyel Családok Ligájával (LPR) kötött szövetsége, egyúttal azt sugallta: lehetséges, hogy előre hozott választásokat kell majd kiírni.

A kormánykoalíción belüli feszültségek a november 12-i önkormányzati választások közeledtével éleződtek ki. A három pártot megosztotta a védelmi minisztérium döntése további 1000 katona Afganisztánba küldéséről, és nem értettek egyet a jövő évre beütemezett költségvetési kiadásokban sem.

Az Önvédelmet vezető Andrzej Lepper miniszterelnök-helyettes a szociális kiadások növelését követeli, és nyilatkozataiból azt tűnt ki, hogy az előre hozott választásokat tartaná a kormányválságból kivezető legjobb megoldásnak. Agrárpártja kezdeményezte a parlamentben az Irakban szolgáló 900 lengyel katona azonnali hazahívását és az afganisztáni lengyel kontingens megerősítéséről szóló döntés visszavonását.